De Nederlanders: Tom Dumoulin in zijn nopjes met ploegentijdrit

De stofwolken op het Tourparkoers van vandaag zijn opgetrokken en de karavaan is onderweg naar de volgende etappe. Tijd om eens te peilen hoe de Nederlanders (en, vooruit, ook Greg Van Avermaet, de nieuwe man in het geel) de etappe hebben beleefd.

Sunweb
  • Afbeelding van Greg Van Avermaet Greg Van Avermaet
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Tom Dumoulin deed prima zaken voor het algemeen klassement. Na de ploegentijdrit, waarin Sunweb knap vijfde werd op 11 seconden van BMC, vindt hij zichzelf terug op plaats zeven in het klassement. Hij toonde zich na afloop erg tevreden: "Technisch ging alles perfect. We waren dichtbij de overwinning, maar afgezien daarvan konden we niet meer wensen. We wisten dat winnen moeilijk zou worden en ik ben blij met het resultaat."

"In een ploegentijdrit moet je er echt als een ploeg voor gaan. We hebben een goede ploeg en hebben vooraf duidelijke afspraken gemaakt. Tijdens de tijdrit moet je de balans zoeken tussen de gemaakte afspraken en hoe de benen voelen. Dat hebben we vandaag erg goed gedaan", sloot de vice-winnaar van de jongste Giro d'Italia zijn relaas af.

'Te voorzichtig gestart'

In het kamp van LottoNL-Jumbo was er geen sprake van hosanna-stemming. De twaalfde plaats op 1'15" van winnaar BMC bleek het hoogst haalbare voor de Nederlandse WorldTour-formatie. Kopman Steven Kruijswijk staat derhalve op de 26ste plek in het klassement, met favorieten als Dumoulin, Froome, Valverde, Landa en Nibali voor zich.

Kruijswijk beaamt dat de ploeg iets te voorzichtig was in het eerste gedeelte van de chronoproef voor ploegen. "We zijn voorzichtig van start gegaan om de ploeg niet meteen kapot te rijden. In het tweede gedeelte zijn we dan gaan versnellen. De tijd die we in het eerste gedeelte verloren, maakten we niet meer goed. Ik denk wel dat we er het maximale uitgehaald hebben. Ik voelde mezelf erg goed. Ik kon een gelijkmatig tempo rijden en draaide lekker mee. De vorm is goed en ik hoop deze week zonder schade door te komen."

Robert Gesink was met Kruijswijk en Primoz Roglic een van de motoren van de ploeg. Ook de geboren Varssevelder vindt dat het maximale eruit gehaald is. “We hebben alles gegeven. We zijn voorzichtig gestart om de ploeg bij elkaar te houden. Het tweede gedeelte was erg sterk. Het is nu zaak om het positieve mee te nemen en vooruit te kijken naar de komende dagen."

'Heb mezelf opgeblazen'

Voor de Nederlandse rondehoop van Trek-Segafredo was het ook geen topdag. Bauke Mollema eindigde met zijn kornuiten op één seconde achter LottoNL-Jumbo als dertiende.  "Het was afzien", hijgt de Nederlander uit voor de camera van de NOS. "Vooral in het tweede deel hebben we veel tijd verloren, dat was gewoon heel rommelig."

Mollema wijt het mindere slot aan een te voortvarende start. "We begonnen met een mannetje minder, dat was al niet ideaal. In het eerste deel van de tijdrit voelde ik me goed en heb ik goede beurten op kop gedaan. Daar heb ik mezelf opgeblazen. Halverwege de tijdrit merkte ik dat ik weinig meer over had en dat gold voor heel veel anderen ook. Uiteindelijk valt 1'16" verliezen nog mee."

'Gele trui was een doel'

En dan, tot slot, Greg Van Avermaet. Voor hem gaat de negende juli van het jaar 2018 de boeken in als een goede dag. Hij won de ploegentijdrit met BMC en hij veroverde de Maillot Jaune voor de tweede maal in zijn carrière. "De gele trui was echt een doel van mij in de eerste week. Ik heb 'm in 2016 ook al drie dagen mogen en dat was een geweldig gevoel. Ik ga er morgen zeker van genieten."

"We wisten dat Team Sky de ploeg was om te verslaan en we wisten dat het heel spannend ging worden. We zijn lang met z'n achten bij elkaar gebleven, dat bleek uiteindelijk de sleutel naar de overwinning. Ik wil mijn ploeggenoten bedanken; zonder hen had ik nu niet in het geel gereden.