Tour vandaag: blijft Gaviria oppermachtig?

Dylan Groenewegen miste gisteren power in zijn benen. Hij hoopt vandaag uiteraard dat het beter gaat, maar kan de Nederlander iets doen aan de oppermachtige Fernando Gaviria?

Gaviria
  • Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen
  • Fernando Gaviria Fernando Gaviria

Met de Colombiaan in het geel, de tweede renner ooit uit het Zuid-Amerikaanse land, vervolgt het peloton zijn weg. Ook vandaag is de kans groot dat de etappe eindigt in een massasprint. De finale is iets lastiger, want loopt de laatste kilometers enigszins omhoog.

Mouilleron St-Germain

Nadat de kruitdampen rond de eerste massasprint zijn opgetrokken, zet het peloton vanuit aankomstplaats Fontenay-le-Comte de koers noordwaarts voort. Gestart wordt in Mouilleron-Saint-Germain, een plaatsje dat zo klein is dat het amper bestaansrecht heeft. En toch mag Mouilleron maar mooi de start van de tweede Touretappe verzorgen.

De Tijger en de Generaal 

Mouilleron- Saint- Germain is totaal geen bekende plaats, maar dat is nog niet zo gek. De gemeente is een fusie van de dorpen Mouilleron-en-Pareds en Saint-Germain-l’Aiguiller en bestaat pas sinds januari 2016 onder deze naam. De gemeente herbergt nog geen tweeduizend inwoners.

Mouilleron-en-Pareds was de geboorteplaats van Le Tigre, Georges Clemenceau. Die bijnaam kreeg de politicus door zijn radicale manier van denken. Hij was van oktober 1906 tot en met juli 1909 premier van Frankrijk, om later dezelfde plaats tussen november 1917 en januari 1920 nog eens in te nemen.

Door zijn geschiedenis in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten was Clemenceau een van de weinige Fransen die perfect Engels kon spreken, zeker in die tijd was dat een unicum. Ook afkomstig uit dezelfde plaats is Jean de Lattre de Tassigny, een Franse generaal die bevel voerde over het Franse Eerste Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kan Dylan Groenewegen vandaag revanche nemen? 

De stad van Napoléon

Even verder richting de kust ligt de plaats van bestemming La Roche-sur-Yon. Bekend als jarenlange start- en finishplaats van de Tour de Vendée, voor de echte wielerliefhebbers onder ons. Meer dan 50.000 mensen wonen in deze plaats op ongeveer 30 kilometer van de Atlantische Oceaan.

La Roche-sur-Yon staat ook wel bekend als La Ville de Napoléon. Door de politieke situatie in Frankrijk tijdens de wispelturige negentiende eeuw veranderde de stad nogal eens van naam. Een decreet van Keizer Napoléon Bonaparte zorgde ervoor dat deze stad zijn naam ging dragen.

Afkomstig uit La Roche-sur-Yon is Felicia Ballanger. De Française is tienvoudig wereldkampioene en drievoudig olympisch kampioene in het baanwielrennen. Ballanger droeg haar voornaam doordat moederlief helemaal gek was van Felice Gimondi. Dat is wellicht ook de reden geweest dat Ballanger voor de wielersport koos.

Onderweg zijn er weinig hindernissen te benoemen, hoewel de laatste kilometer enigszins omhoog loopt. Van twee korte beklimmingen in het tweede gedeelte van de rit zullen de sprinters niet bang worden. Dit wordt gewoon weer zeven rijen dik naar de aankomstplaats en daar met gierende banden voor de zege sprinten!

Teksten: Matthijs Klerkx

Bonus

Tijdens de eerste 9 Tour-etappes is er een bonussprint, waar 3, 2 en 1 bonificatieseconden te verdienen zijn. Aan het eind worden nog eens 10, 6 en 4 seconden bonus gegeven aan de eerste drie renners in de etappe. De bonussprint ligt vandaag in Saint-Florent de Bois, op 15  kilometer van de finish.

Het profiel van de tweede etappe
De laatste kilometer van vandaag

Favorieten

Wie Quick Step-Floors gisteren zag huishouden kan haast niet om Fernando Gaviria heen. The Wolfpack ziet elke dag weer als een op zichzelf staande dag, waardoor er voor veel renners kansen liggen. Uiteraard zal de Belgische formatie vandaag voor de sprint gaan, want ze hebben een van de snelste renners van het peloton. Met hulp van onder anderen Yves Lampaert, Niki Terpstra, Philippe Gilbert en Bob Jungels is de kans groot dat Gaviria in goede positie de laatste kilometer ingaat. 

Zijn grootste concurrent voor vandaag is Peter Sagan, die gisteren als tweede eindigde. De wereldkampioen weet zich vrijwel altijd een weg door het peloton te banen. Aangezien de laatste kilometer een kleine vier procent omhoog loopt, zou Sagan weleens uit zijn hok kunnen komen. 

Arnaud Démare kreeg in de eerste etappe niet de kans om te sprinten vanwege een valpartij. De Fransman zint op revanche en vindt een parkoers op zijn maat. De kopman van Groupama-FDJ houdt van enigszins omhoog lopende aankomsten en heeft gisteren het achterste van zijn tong nog niet hoeven en kunnen laten zien. 

Marcel Kittel en Dylan Groenewegen zaten gisteren ongeveer in dezelfde positie tijdens de massasprint. Aangezien de Nederlander naar eigen zeggen power miste, maakte Kittel meer indruk. Toch zal de renner van Katusha-Alpecin moeite krijgen met de laatste kilometer, want de Duitser rijdt niet gemakkelijk omhoog. 

Een aantal sprinters kregen net als Démare in de eerste etappe niet eens de kans te laten zien wat ze in hun mars hebben. Bijvoorbeeld André Greipel, Mark Cavendish, Magnus Cort Nielsen en Sonny Colbrelli. Die laatste twee hebben baat bij een aankomst als vandaag en kunnen weleens verrassend uit de hoek komen. 

Dan zijn er nog Alexander Kristoff en Christophe Laporte, die mooie resultaten behaalden in de openingsrit, maar niet tot de topfavorieten behoren. Mocht een van hun winnen dan kunnen we spreken van een verrassing. Zijn er dan ook nog andere verrassingen die iets kunnen? Die kans is klein, maar in het wielrennen weet je het natuurlijk nooit.

****

Fernando Gaviria

***

Peter Sagan & Arnaud Démare

**

Dylan Groenewegen, Marcel Kittel & Alexander Kristoff

*

André Greipel, Sonny Colbrelli, Mark Cavendish, Magnus Cort Nielsen, Christophe Laporte

Winactie

Valt er nog wat te winnen? Jazeker. Ga naar onze Facebook-pagina of Twitter-pagina, voorspel de winnaar van de etappe en je maakt kans om Pro Cycling Manager 2018 voor de PC of Tour de France voor de PS4 of Xbox One te winnen!