De 105de Tour de France gaat van start in noordwest-Frankrijk. Dat gebeurde twee jaar geleden voor het laatst, toen Normandië de grote start van La Grande Boucle mocht verzorgen. Noirmoutier-en-l’Île vormt het decor voor de Tour-start en die naam zal wel wat hersenen doen kraken.
Glibberen en glijden
Het Île de Noirmoutier – Frans voor Eiland van Noirmoutier – is een schiereiland voor de Franse westkust. Het wordt op twee manieren verbonden met het Franse vasteland: aan de zuidzijde via een brug vanaf Fromentine en aan de noordoostkant via de Passage du Gois.
De Passage du Gois is een 4,5 kilometer lange oversteek van het schiereiland naar vast Frans grondgebied en die strook wordt twee keer per dag overspoeld door hoogwater. In 1999 werd de waterige straat voor het eerst opgenomen in Le Tour en dat zorgde voor een enorme chaos. De wegen waren glibberig, wat leidde tot een massale valpartij. Voor een aantal favorieten voor de eindzege was het op de derde dag van die Tour figuurlijk al gedaan.
Fromentine en Noirmoutier-en-l’Île komen in de geschiedenis van de Franse ronde ook nog eens voorbij in 2005. Toen was het Grand Depart op dezelfde plaats, maar was de eerste rit een tijdrit van 19 kilometer. Vanuit Fromentine, over onder meer de brug, richting Noirmoutier.
Op die dag reed Lance Armstrong binnen 21 minuten Jan Ullrich voorbij, om hem al op de eerste dag van de Tour te vernederen. Het was een opmaat voor de zevende Tour-zege van de Amerikaan. Alle zeven zeges werden later afgepakt.
Krachtpatsers
Hoe anders zal het op 7 juli 2018 zijn. De Tour de France zal dit jaar namelijk aanvangen met een rit in lijn. Dat is de laatste jaren wel vaker het geval: in 2008 brak organisator ASO met de traditie om hun paradepaardje te openen met een proloog of tijdrit. Destijds won Alejandro Valverde in Plumelec op de Côte de Cadoudal.
Ook in 2011 (Philippe Gilbert op de Mont des Alouettes), 2013 (Marcel Kittel in Bastia), 2014 (Kittel in Harrogate, Engeland) en 2016 (Mark Cavendish op Utah Beach) startte de Franse hoogmis met een rit in lijn.
En net zoals de laatste drie keren zal het ook dit jaar normaal gesproken uitlopen op een massasprint. Onderweg liggen namelijk wel wat hindernissen, maar deze zijn te kort en te slap om de snelste sprinters in het peloton pijn te kunnen doen.
We kijken uit naar de prestaties van Dylan Groenewegen. De Amsterdammer heeft dit voorjaar laten zien een flinke stap te hebben gemaakt sinds hij vorig jaar de slotrit in de Tour won op de Champs-Élysées. Kan hij ook aan Marcel Kittel zijn hielen tonen?
Bonus
Tijdens de eerste 9 Tour-etappes is er een bonussprint, waar 3, 2 en 1 bonificatieseconden te verdienen zijn. Aan het eind worden nog eens 10, 6 en 4 seconden bonus gegeven aan de eerste drie renners in de etappe. De bonussprint ligt vandaag in Maillezais, op 13 en een halve kilometer van de finish.
Parkoers
Vanuit Noirmoutier-en-l'Île rijden de renners zuidwaarts langs de kust van de Atlantische oceaan. Ze rijden langs Les Sables d'Olonne, om na 119 en een halve kilometer voor het eerst te gaan sprinten. Dat gaat voor de winnaar om 20 punten voor de groene trui.
We draaien landinwaarts en blijven de hele dag zowat op zeeniveau rijden. Toch heeft de organisatie een 30 meter 'hoge' pukkel gevonden: 700 meter aan 4 procent, om op de Côte de Vix te gaan sprinten voor 1 schamel bergpuntje en de daarbij behorende bollentrui aan het einde van de dag. Na de bonussprint zetten de renners hun koers voort naar Fontenay-le-Comte. Daar volgt een lange, brede, rechte weg richting de eindstreep.
Favorieten
Het lijstje met sprinters in deze Tour de France is enorm. Vanuit Nederlands oogpunt zijn natuurlijk alle blikken gericht op Dylan Groenewegen. De sprinter van Team LottoNL-Jumbo liet dit jaar al zien bij de allerbeste sprinters ter wereld te horen. Onder meer in Kuurne-Brussel-Kuurne was hij indrukwekkend bezig en liet hij zien dit jaar een enorme stap te hebben gezet.
Hij krijgt concurrentie van een rijtje met gebruikelijke namen: Marcel Kittel won vorig jaar 5 Tour-etappes, Mark Cavendish heeft er in totaal 30 op zijn palmares staan en ook op de erelijst van André Greipel prijken er al een paar.
En wat te denken van het Colombiaanse wonderkind Fernando Gaviria? Vorig jaar bij zijn debuut in een grote ronde - de door Tom Dumoulin gewonnen Giro d'Italia - wist hij meteen 4 massasprints te winnen. De man waarmee hij vaak wordt vergeleken, drievoudig wereldkampioen Peter Sagan, aast op revanche na zijn diskwalificatie vorig jaar. In totaal zijn er teveel sprinters om op te noemen, daarom geven we je een rijtje favorieten:
*****
Dylan Groenewegen
****
Fernando Gaviria & Marcel Kittel
***
Mark Cavendish, Arnaud Démare & Peter Sagan
**
Sonny Colbrelli, André Greipel, Alexander Kristoff & Christophe Laporte
*
Thomas Boudat, John Degenkolb, Magnus Cort Nielsen, Michael Matthews & Andrea Pasqualon
Winactie
Valt er nog wat te winnen? Jazeker. Ga naar onze Facebook-pagina of Twitter-pagina, voorspel de winnaar van de etappe en je maakt kans om Pro Cycling Manager 2018 voor de PC of Tour de France voor de PS4 of Xbox One te winnen!
VIVE LE TOUR!