Voorbeschouwing: wie kan Peter Sagan van de puntentrui afhouden?

Peter Sagan is de onbetwiste koning van het puntenklassement. Na zijn uitsluiting van vorig jaar zint de wereldkampioen op revanche. Is er iemand die hem van de groene trui kan afhouden? Wieler Revue blikt vooruit.

Sagan
  • Afbeelding van Peter Sagan Peter Sagan

Historie

De puntentrui bestaat vanaf 1953 en werd geïntroduceerd vanwege het vijftigjarig bestaan van de Tour de France. De Zwitser Fritz Schär, beste resultaat derde in het eindklassement van de Tour de France, werd in 1953 gehuldigd als eerste winnaar. De trui is, op één jaar na, altijd groen geweest. In 1968 was rood echter de kleur van het puntenklassement in verband met de sponsor.  

De Belg Stan Ockers was de eerste renner die de puntentrui twee keer wist te winnen, maar zijn record werd eind jaren zestig alweer uit de boeken gereden door Jan Janssen. De Nederlander won de trui liefst drie keer (1964, 1965 en 1967). Enkel Jean-Paul van Poppel wist dat kunstje namens Nederland nog een keer te herhalen. In de eerste decennia ging de puntentrui naar echte alleskunners, zo staan Eddy Merckx (3x), Bernard Hinault en Sean Kelly (4x) op de erelijst. Er waren wel al pure spurters die met de groene trui aan de haal gingen, maar pas vanaf de jaren negentig is dat haast stelselmatig het geval. Enkel Laurent Jalabert piepte er als allround-renner nog twee keer tussendoor.

Recordhouder wat betreft het aantal eindzeges is nog steeds Erik Zabel, die tussen 1996 en 2001 liefst zes keer werd gehuldigd in Parijs. Vorig seizoen ging Peter Sagan op jacht naar de evenaring van dat record, maar werd hij uit koers gehaald na een onrechtmatige sprint met Mark Cavendish. Door de overmacht van Sagan de laatste jaren zijn er slechts drie renners die weten hoe het is om het groen naar Parijs te brengen in het huidige peloton: Mark Cavendish, Sagan en Michael Matthews. 

Michael Matthews op het podium in Parijs vorig jaar

Puntentelling

De tussensprints in de Tour de France zijn sinds 2011 belangrijker geworden. Voor dat jaar waren er een aantal tussensprints in een etappe waar maar voor drie renners punten waren te verdelen, vaak opgeslokt door vroege vluchters. Vanaf 2011 kunnen vijftien renners punten verdienen bij één grotere sprint. De puntentelling is als volgt: 

Vlakke ritten (Ritten 1, 2, 4, 7, 8, 13, 18 en 21): 

50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2 punten voor de eerste 15 renners

Heuvelachtige ritten (Ritten 5, 6, 9, 14 en 15): 

30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2 punten voor de eerste 15 renners

Bergritten (Ritten 10, 11, 12, 16, 17 en 19): 

20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 punten voor de eerste 15 renners

Tijdrit (Etappe 20): 

20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 punten voor de eerste 15 renners

Tussensprints: 

20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 punten voor de eerste 15 renners

Jean-Paul van Poppel won in 1987 het puntenklassement. Hier met de Mexicaanse bergkoning Raul Alcala, die de bolletjestrui dat jaar overigens niet won

Favorieten

Peter Sagan is de absolute topfavoriet om het puntenklassement weer op zijn naam te schrijven. De Slowaakse wereldkampioen wist in de jaren dat hij won telkens met overmacht te zegevieren. Sagan scoort niet enkel in sprintetappes, maar staat zijn mannetje ook bij heuvelachtige aankomsten. Bovendien maakt zijn team Bora-Hansgrohe een groot doel van het winnen van de puntentrui, dit in tegenstelling tot de ploegen van concurrenten van Sagan. 

Quick Step-Floors heeft bijvoorbeeld Fernando Gaviria in de gelederen. De Colombiaanse rassprinter geldt misschien wel als snelste renner van het peloton, maar vertelde al dat de groene trui niet als hoofddoel geldt. Tegenover Sport Wielermagazine: "Het is geen uitgesproken ambitie vooraf. Met Peter Sagan in het peloton zal het sowieso niet gemakkelijk worden. Na enkele dagen zal ik weten of ik nog in de running ben voor het groen. Is dat zo, dan zal ik op dat ogenblik bekijken of ik er een doel van maak."

De winnaar van vorig jaar, Michael Matthews, tempert de verwachtingen eveneens. Sterker nog, de Australiër van Team Sunweb heeft het groen niet eens in zijn hoofd, zo vertelt hij tegen Cyclingnews.com: "Er is helemaal geen ambitie voor de groene trui en ik ga me dan ook niet mengen in de tussensprints. We hebben niet echt een geschikte trein. Slechts Nikias Arndt en Sörgen Kragh Andersen zijn er om voor mij te rijden, de andere jongens zijn er voor Tom Dumoulin."

Groenewegen juicht na zijn zege in Parijs vorig jaar

De op papier twee grootste concurrenten van Sagan zijn dus al niet al te happig om een gooi te doen naar het groen. Uit Nederlands oogpunt zouden we het een en ander kunnen verwachten van Dylan Groenewegen, maar ook de Amsterdammer gaat in de eerste plaats voor ritzeges. In de Wieler Revue Tourspecial zei hij het volgende over de groene trui. "Of de groene trui eventueel in zicht komt, dat zien we dan wel weer. Maar met Matthews en Sagan, die ook in de bergen uit de voeten kunnen, is de concurrentie heel zwaar. Dat gaat mij niet lukken waarschijnlijk."

Marcel Kittel en Mark Cavendish waren in respectievelijk 2017 en 2016 oppermachtig in de massasprint. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat er een sprinter zo ver bovenuit gaat steken dit seizoen. Dat zal wel nodig zijn om de strijd om de groene trui spannend te maken. Sprinters als Arnaud Démare, André Greipel en Alexander Kristoff zullen boven zichzelf uit moeten steken om mee te dingen naar het groen. 

Wie misschien wel een rol van betekenis kan gaan spelen, is Sonny Colbrelli. De Italiaan van Bahrain-Merida kan een heuvel verteren en toonde bovendien in de Ronde van Zwitserland aan in goede vorm te steken. Een nadeel voor Colbrelli is dat hij in de ploeg zit met Vincenzo Nibali en alles dus draait om het rijden van een goed eindklassement. 

Punchers die eventueel ver kunnen reiken zijn Julian Alaphilippe en Michal Kwiatkowski. Ware het niet dat zeker die laatste waarschijnlijk drie weken lang moet knechten voor Chris Froome. Kortom, niemand anders dan Sagan kan de groene trui winnen. Of Tourorganisatie ASO moet er net als vorig jaar een stokje voor steken.

De verdeling van de sterren volgens Wieler Revue



**** 

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)

*** 

Michael Matthews (Team Sunweb) & Fernando Gaviria (Quick Step-Floors)

** 

Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida, Dylan Groenewegen (Team LottoNL-Jumbo) & Marcel Kittel (Katusha-Alpecin)



Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Alexander Kristoff (UAE Emirates Team), Julian Alaphilippe (Quick Step-Floors) & Mark Cavendish (Dimension Data)