Tour 2018: Martin en Kristoff de troeven bij UAE Emirates

Daniel Martin en Alexander Kristoff zijn de kopstukken van UAE Emirates in de Tour de France. Vorig seizoen was de Ier bergop een van de beste renners en die prestatie hoopt hij dit seizoen in ieder geval te evenaren.

Martin
  • Afbeelding van Alexander Kristoff Alexander Kristoff

Toch zal het resultaat vorig jaar niet helemaal naar tevredenheid zijn geweest. Vooral omdat er meer in had gezeten voor de voormalig winnaar van onder meer Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije. In de negende etappe verloor Martin 1 minuut en 15 seconden omdat hij over Richie Porte viel in de afdaling van de Mont du Chat. Met een gehavend lichaam, na de Tour zou blijken dat hij met enkele breuken in zijn ruggenwervel fietste, ging Martin verder waarmee hij was geëindigd: aanvallen. 

Ondanks zijn blessure werd Martin uiteindelijk zesde in de eindrangschikking. Dat heeft bij hem het vuurtje aangewakkerd om nog eens vol voor het klassement te gaan in de grootste wielerkoers ter wereld. "De Tour de France is mijn grootste doel sinds ik tekende bij UAE Emirates", vertelt hij. "Ik ben van plan de koers etappe voor etappe aan te vangen en de best mogelijke resultaten te behalen."

Martin geeft aan dat de eerste negen dagen erg verraderlijk zullen zijn. Vooral de ploegentijdrit zal het team uit de Emiraten met angst en beven ingaan, want Martin krijgt geen toptijdrijders tot zijn beschikking. Darwin Atapuma, Kristijan Durasek, Roberto Ferrari, Marco Marcato, Oliver Troia, Alexander Kristoff en Rory Sutherland zullen de snelle teams in de ploegentijdrit waarschijnlijk in de verste verte niet bij kunnen benen. Dus moet het rijden van een klassement vooral door eigen kunde voortkomen. In het Critérium du Dauphiné bewees Martin in goede vorm te zijn met ritwinst naar Valmorel. 

Rui Costa geblesseerd

Niet alles staat in het teken van Martin bij UAE Emirates, want met Kristoff heeft de ploeg nog iemand in de geleden die voor ritzeges kan gaan. In 2015 won hij twee etappes in de massasprint, maar het ligt in de lijn der verwachting dat de Noor dat kunststukje niet meer kan herhalen. Met Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria, Marcel Kittel, Arnaud Démare en Mark Cavendish zullen er renners van start gaan die simpelweg sneller zijn dan de breedgeschouderde Kristoff.

Ex-wereldkampioen Rui Costa is er vanwege een knieblessure niet bij in Frankrijk. Op Facebook meldde hij vandaag het volgende: "Helaas moet ik de Tour aan me voorbij laten gaan. Mijn gezondheid gaat voor en ik ga aan de slag met het herstel."