NK Tijdrijden: Van Baarle baas op Brabantse Wal

Na dik 52 kilometer boren in en om Bergen op Zoom heeft Dylan van Baarle de Nederlandse tijdrittitel op zijn palmares mogen bijschrijven. De Sky-renner verwees Niki Terpstra en Wilco Kelderman naar de plaatsen twee en drie.

Dylan van Baarle
  • Afbeelding van Dylan van Baarle Dylan van Baarle
  • Afbeelding van Wilco Kelderman Wilco Kelderman

Tom Dumoulin stuurde zijn kat naar de Brabantse Wal. De regerend wereldkampioen tegen de klok werd in het verleden al drie keer eerder gekroond tot Nederlands beste tijdrijder, maar dit titelgevecht liet hij echter aan zijn neus voorbij gaan. De Sunweb-kopman gaf de voorkeur aan een hoogtestage ter voorbereiding op de nakende Ronde van Frankrijk, die volgende week begint.

Aan het eerste tussenpunt bleek Jos van Emden de snelste. Van Baarle volgde echter al op een seconde van de hardrijder van LottoNL-Jumbo. Van Emden zou uiteindelijk vijfde worden op bijna twee minuten van de Sky-man uit Zoetermeer.

Sterker nog: enkel Ronde van Vlaanderen-winnaar Niki Terpstra wist de tijd van Van Baarle enigszins te benaderen. Toch moest ook de coureur van Quick-Step Floors al een halve minuut toegeven. Wilco Kelderman (Sunweb) reed op 1'03" van de winnaar naar het brons.

In 2013 was Van Baarle ook al winnaar van de nationale chronokampioenschappen, al was dat bij de beloften. Dat jaar wist hij tevens de wegrit bij de U23-renners te winnen. "De afgelopen jaren ben ik blijven investeren in het tijdrijden, maar helaas stond ik in deze categorie nog nooit op het podium. Dit jaar lag er een kans en daarom was ik erop gebrand hier goed te presteren. Ik ben speciaal eerder van de hoogtestage terug gekomen. Ik wilde graag rijden en ben nu heel blij dat ik de ploegleiding daarvan heb kunnen overtuigen." 

"Het is natuurlijk heel mooi om een keer het rood-wit-blauw te pakken", vervolgt Van Baarle zijn winnaarsrede. "Dit jaar waren mijn tijdritten internationaal gezien nog niet super, maar ik had wel gemerkt dat het in mijn voordeel is als er een lange tijdrit wordt gereden en die hadden we hier natuurlijk..."