Sergeant kritisch op UCI: 'In drie dagen zijn ze eruit dat Speed Gel niet mag'

Afgelopen week was er na de ploegentijdrit consternatie over het gebruik van Speed Gel door Lotto Soudal. Er werd een stof op de benen gesmeerd wat de aerodynamica ten goede zou komen. De UCI heeft het nu verboden.

Sergeant
  • Afbeelding van Lotto Soudal Lotto Soudal

Die beslissing van de wielerunie is tegen het zere been van Lotto Soudal-manager Marc Sergeant. Tegenover Het Nieuwsblad laat hij zijn onvrede merken. "Mijn vraag is dan: mag zonnebrand of modder ook niet? In het huidige reglement staat het alvast niet. Ik heb tegen UCI-manager Jean-Christophé Péraud gezegd dat Team Sky nog altijd met die pakken rijdt. Ook daar zijn er stroken op de schouders en armen ingewerkt om bij hoge snelheid de luchtweerstand te verminderen. Ook dat zou hij aanpakken."

En dan is er nog de Salbutamol-zaak van Chris Froome. Het stuit Sergeant tegen de borst dat er zo snel een beslissing is gemaakt over Speed Gel, maar dat de zaak rondom Froome daarentegen zo lang duurt. "In drie dagen is de UCI eruit dat Speed Gel niet mag, maar het Salbutamol-dossier van Froome sleept als sinds het WK van vorig jaar aan. Ik vind dat allemaal een beetje vreemd. Krijgen we geen afdoend antwoord, dan trekken we er misschien mee naar de Tour."

Sergeant schuift de winnaar van de Giro d'Italia wel naar voren als grootste kanshebber voor de Tour de France. Van zijn eigen team verwacht hij vooral veel van Tiesj Benoot en Thomas De Gendt, beiden niet super in het Critérium du Dauphiné. "In de ritten in het middengebergte moet Tiesj proberen mee te gaan in de vlucht", laat hij weten aan Sporza. "Dat heeft hij vorig jaar ook gedaan, maar dat heeft toen niet geresulteerd in een mooie ereplaats. Kort na de Ronde van Zwitserland zullen we onze Tourselectie bekendmaken."