Dauphiné: Yates haalt Navarro in extremis terug, Thomas eindwinnaar

Geraint Thomas heeft het Critérium du Dauphiné gewonnen. De slotrit ging ook naar een Brit, namelijk naar Adam Yates. Hij haalde Dani Navarro met de finish in zicht terug.

Thomas
  • Afbeelding van Adam Yates Adam Yates
  • Afbeelding van Geraint Thomas Geraint Thomas

Duidelijk was dat dit een etappe was die felbewist zou zijn. Een van de eerste aanvallers van de dag was Warren Barguil, die zijn Dauphiné wilde redden door te gaan voor de ritzege. Maar de kopman van Fortuneo-Samsic kon niet wegkomen. De vlucht van de dag zou uiteindelijk uit zes renners bestaan: Dani Navarro, Pierre Rolland, Julian Alaphilippe, David Gaudu, Antwan Tolhoek en Edward Ravasi. 

Het zestal kreeg een mooie voorgift van een kleine drie minuten, maar Ag2r-La Mondiale was het menens dat de voorsprong niet té groot zou worden. Toen leider Geraint Thomas ook nog lek reed, was dat helemaal funest voor de voorsprong van de koplopers. De Fransen zetten nog eens extra aan, maar Team Sky wist de situatie vrij rap recht te zetten. De tempoversnelling zorgde er echter wel voor dat de vluchters met 'slechts' een kleine anderhalve minuut aan de slotfase naar Saint-Gervais begonnen. 

Aanval Gaudu

In het peloton reed Oliver Naesen kilometers lang op kop, in dienst van kopman Romain Bardet. Het meest opvallende wat er gebeurde: een crash van Bob Jungels doordat hij tegen een verkeersbord aanreed. In een gevaarlijke afdaling ontstonden er gaten, waardoor er een elitegroepje ontstond met Pierre Latour, Tao Geoghegan Hart, Thomas, Bardet en Adam Yates. Op een kleine zeven kilometer van de finish kwamen onder anderen Dan Martin, Emmanuel Buchmann en Ilnur Zakarin terug bij de groep van de leider. 

In de kopgroep ging Gaudu er op de steile stroken van de voorlaatste beklimming vandoor. Het talent van Groupama-FDJ hield de voorsprong stabiel, maar zag wel Navarro en Rolland terugkomen. De Spanjaard liet de twee Fransen vervolgens direct staan en ging er solo vandoor. Het grote gevaar voor de Cofidis-renner kwam uit het peloton, maar hij liep in eerste instantie alleen maar uit op de groep met de leider, waar Hart lang op kop sleurde. 

Toen de grote namen gingen aanvallen liep de voorsprong desondanks rap achteruit. Bardet, Yates en Thomas keken voornamelijk naar elkaar. Buchmann mocht wel even wegrijden. De Duitser werd alleen weer teruggehaald door Yates, die nog geen trap op kop had gedaan. Navarro leek het lange tijd te gaan halen, maar in extremis plaatste Yates toch nog een verschroeiende aanval. De Brit haalde Navarro met nog 50 meter te gaan terug. Thomas kwam even later binnen, maar verzekerde zich wel van het eindklassement.