Sam Bennett besluit geneutraliseerde slotrit met derde sprintzege

De laatste rit van de 101ste Ronde van Italië gaat niet de geschiedenisboeken in als de meest spectaculaire uit de Giro-geschiedenis. Sterker nog: de ronde ging uit als een nachtkaars wat het klassement betreft.

Sam Bennett
  • Afbeelding van Sam Bennett Sam Bennett

Wie nog hoopte op strijd tussen de klassementsmannen kwam bedrogen uit, want de laatste zeven ronden werden geneutraliseerd afgewerkt. Na twee ronden door het centrum van de Italiaanse hoofdstad gaven de coureurs aan het parcours te gevaarlijk te vinden.

De wedstrijdjury kon zich hierin vinden en besloot eventuele tijdsverschillen niet meer mee te tellen. Chris Froome was zodoende op 80,5 kilometer van de finish al zeker van de eindzege. De protagonisten deden het vervolgens rustig aan in de laatste etappe. De rozetruidrager kon het zich zelfs permitteren een glas wijn te drinken.

De sprintersploegen hadden er nog wel zin in. Quick-Step Floors bracht Elia Viviani - op jacht naar zijn vijfde dagzege - in stelling. De paarse opperwolf kreeg een koninklijke lead-out en de Italiaan wilde laten zien waarom hij de Maglia Ciclamino verdiende. Maar Viviani zag in de laatste meters al dat de overwinning niet voor hem zou zijn: het was namelijk Sam Bennett die hem wist af te troeven in de strijd om de laatste ritzege.