Giro vandaag: etappe 16 I Trento-Rovereto I 34,2 kilometer

De Giro d'Italia lijkt na zondag in een plooi te liggen. Of kan Tom Dumoulin in de individuele tijdrit dusdanig veel tijd pakken dat de strijd om het klassement weer spannend wordt?

Dumoulin
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Streek

Teksten: Ludo van Klooster

De vertrekstad in de regio Trentino Alto Adige kennen velen nog uit de geschiedenisboeken van het concilie van Trente (1545- 1563). Dat concilie was bedoeld om katholieken en protestanten te verzoenen maar resulteerde in een patstelling van de katholieke leer diametraal tegenover de leer van Luther en Calvijn.

In het centrum van Trento is de historische zestiende-eeuwse klokkentoren bij de Romaans- Gotische kathedraal alsook de fontein van Neptunus. Moderne architectuur is er van Renzo Piano in de Albere-wijk. De renners rijden zuidwaarts evenwijdig aan de Brenner-autosnelweg, eerst 20 kilometer aan de oostkant, dan 30 kilometer aan de andere kant. Vaak te midden van appel- en perenbomen of druivengaarden. Ze passeren plaatsen als Aldeno (aan de oostelijke hellingen van de fameuze berg Bondone) en Nogaredo net na een venijnig klimmetje van 800 meter lengte.

De tijdrit eindigt in Rovereto met zijn prachtige aartsbisschoppelijke kerk in gotische stijl en het in 2002 geopende museum voor moderne en eigentijdse kunst met meer dan 15.000 werken.

Parkoers

De beslissende Giro- week begint met een tijdrit waarna de bergen vanaf donderdag het klassement in zijn definitieve vorm gieten. De tijdrit kent twee tussentijd punten op respectievelijk eenderde van de rit na de eerste vlakke 12 kilometer en op tweederde net na een kort klimmetje. Rovereto, dat velen kennen van de afslag naar de noordkant van het Gardameer, is voor de vierde keer aankomstplaats, twaalf jaar terug voor het laatst met winst voor Alessandro Petacchi.

Naar deze rit heeft Dumoulin zeker uitgekeken. Hier moet hij toeslaan wil hij de Giro voor de tweede keer winnen. In ieder geval is hij de topfavoriet voor deze etappe. Het eerste deel van de tijdrit is vlak, in de tweede helft zijn iets meer heuvels, een ideaal terrein voor de eerste en enige Nederlandse Giro- winnaar, wiens naam trots prijkt op de prachtige Giro-bokaal Trofeo Senza Fine.

Favorieten

De grote vraag vandaag is natuurlijk hoeveel tijd Tom Dumoulin goed kan maken op leider Simon Yates. De Limburger geldt dan ook als een van de grote favorieten. Zelf houdt hij meer van een iets geaccidenteerdere tijdrit, maar toch moet dit hem ook liggen. 

Grote uitdager is Rohan Dennis, die juist wel boven komt drijven op een vlakker parkoers. De Australiër heeft nog alle kans op een mooie uitslag in het algemeen klassement, maar moet dan wel een uitstekende race tegen de klok neerzetten. Dat moet Chris Froome ook, wil hij nog wat betekenen in het algemeen klassement. 

Ook van Jos van Emden mag iets worden verwacht, want hij heeft zijn zinnen gezet op een goed resultaat in deze tijdrit. Vorig jaar won hij de slottijdrit en dit jaar hoopt hij dat kunstje te herhalen. Ook voor Victor Campenaerts is het erop of eronder, want de Giro valt of staat met deze tijdrit voor de renner van Lotto-FIX All. 

Andere namen om op te letten zijn natuurlijk viervoudig wereldkampioen tijdrijden Tony Martin, Ryan Mullen, Vasil Kiryienka en Maximlian Schachmann. 

**** Tom Dumoulin*** Rohan Dennis & Victor Campenaerts** Jos van Emden, Chris Froome, Ryan Mullen* Maximilian Schachmann, Vasil Kiryienka, Simon Yates

Prijsvraag

Ook vandaag kunt u weer het Giro-shirt van CyclingLifestyle.nl winnen. Meedingen kan als u voor 15.00 uur vanmiddag op onze Facebookpagina of via Twitter voorspelt wat de uitslag van Tom Dumoulin gaat worden in Sappada. Onder alle goede voorspellers (of degenen die het dichtst in de buurt zitten) verloten wij één t-shirt.