HomeNieuwsGiro d'Italia: Bennett pakt zege in kletsnatte etappe

Giro d’Italia: Bennett pakt zege in kletsnatte etappe

Sam Bennett heeft de twaalfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De tweede en derde plaats gingen in het kletsnatte Imola naar respectievelijk Danny van Poppel en Niccolo Bonifazio.

Wederom stond er een lange etappe op het menu. Meer dan tweehonderd kilometer vrij vlakke wegen, maar met een venijnig klimmetje in de slotfase. Alleszins leek het een rustige dag te worden. Vijf man van procontinentale teams kozen ervoor om ten aanval te gaan, namelijk Marco Frapporti (Androni-Sidermec), Mirco Maestri, Manuel Senni (beiden Bardiani), Eugert Zhupa en Jacopo Mosca (beiden Willier-Tristina). 

Toch werd het wederom niet rustig vandaag, want het begon pijpenstelen te regenen op de helft van de koers. In de beestachtige omstandigheden zetten Quick Step-Floors en Lotto-Fix ALL het peloton onder flinke druk. Door het beulswerk reed de blauwe brigade wel hun eigen kopman Elia Viviani eraf. Ook enkele klassementsmannen lieten zich verrassen: Richard Carapaz, Domenico Pozzovivo, George Bennett en Miguel Ángel López. Movistar herstelde de verhoudingen uiteindelijk. Het zorgde er wel voor dat de vluchters werden bijgehaald. 

Toen de twee groepen weer samensmolten, was dat het sein voor Tim Wellens ervandoor te gaan. De Belg is een erkend regenrijder en liet dat ook vandaag weer zien. Quick Step-Floors wilde de achtervolging inzetten, maar het bleek dat kopman Viviani niet in staat was om terug te keren na de versplintering. EF Education First-Drapac reed het gat uiteindelijk dicht op het klimmetje in de finale. 

Verschillende aanvallen volgden. Onder anderen Sergio Henao, Maurits Lammertink en zelfs Simon Yates demarreerden. De sterkste demarrage kwam van het duo Diego Ulissi en Carlos Betancur, die zich als valken de afdaling ingooiden. Ook Mohoric deed een duit in het zakje in de klestnatte afzink. Ulissi kon het wiel van de Sloveen niet houden en viel terug naar het peloton.

In de achtervolgende groep zaten nog wel enkele sprinters. De knechten achtervolgden volle bak en hijgden Betancur en Mohoric in hun nek. Betancur weigerde over te nemen, waardoor het tweetal stilviel. Bennett dichtte het laatste gaatje zelf en ging op vierhonderd meter van de meet aan. Van Poppel kwam nog enigszins dichtbij, maar kwam toch te kort voor de overwinning. Op de Ier stond vandaag geen maat. De sprinter van Bora-Hansgrohe nadert nu ook Viviani in het puntenklassement.

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...