Tom Dumoulin: 'Momenteel zijn er een aantal renners beter bergop'

Tom Dumoulin verloor op de Gran Sasso dItalia 22 seconden op klassementsleider Simon Yates, die de negende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam wist te schrijven.

Tom Dumoulin Gran Sasso dItalia
  • Afbeelding van Simon Yates Simon Yates
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Dumoulin kwam twaalf seconden later dan Yates over de streep, maar die mocht dankzij de ritzege tien extra bonificatieseconden bijschrijven. Zodoende staat de Limburger nu op 38 seconden van de Maglia Rosa. Yates' ploeggenoot Esteban Chaves wist Dumoulin ook te passeren in het tussenklassement, waardoor Dumoulin als derde de rustdag in gaat.

"Vandaag was een heel zware dag", opent de winnaar van de honderdste Giro zijn verhaal. "Ik wist dat ik op deze hoogte (de rit finishte op 2135 meter boven zeeniveau, red.) niet elke aanval moest proberen te volgen, dus ik heb de gaten op mijn eigen tempo dichtgereden. Ik sta er goed voor in het klassement en ik ben blij met mijn vorm, maar momenteel zijn er een aantal renners beter bergop."

Na de finish spreekt de mondiale tijdritkampioen voor de camera van de NOS zijn bewondering uit over de klassementsleider. "Hij steekt er op dit moment echt bovenuit", erkent Dumoulin. "Toch zit ik zit er niet ver achter. Ik hoop dat ik de schade kan beperken in de bergritten. Of dat een probleem wordt? Dat ligt eraan hoe er de komende twee weken gekoerst gaat worden."