Giro d'Italia: Bouwman strijdend ten onder, Carapaz zorgt voor eerste Ecuadoriaanse ritwinst

De Montevergine di Mercogliano heeft een Ecuadoriaanse winnaar mogen begroeten. Richard Carapaz achterhaalde in de laatste kilometer vroege vluchter Koen Bouwman en soleerde naar de ritzege op de slotklim.

Richard Carapaz
  • Richard Carapaz Richard Carapaz
  • Koen Bouwman Koen Bouwman

Het duurde even eer er vanuit startplaats Praia a Mare een kopgroep weg mocht rijden. Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo) was na de snelle openingsfase één van de mannen die lang het mooie weer mochten maken op de Italiaanse wegen. De Nederlandse krullenbol kreeg zes andere renners met zich mee

Tosh van der Sande (Lotto-Soudal), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Jan Polanc (UAE Team Emirates), Rodolfo Torres (Androni Sidermec Bottecchia), Davide Villella (Astana) en Matej Mohoric (Bahrain Merida) vergezelden Bouwman op weg naar de voet van de slotklim met een voorsprong die lange tijd rond de vijf minuten bleef schommelen.

Bijna Bouwman 

Aan het begin van de slotklim was daar echter nog maar de helft van over. De zon was intussen ook niet meer van de partij. Terwijl de regen op de coureurs neerdaalde werd de voorsprong op weg naar het Santuario di Montevergine steeds kleiner dankzij de werkzaamheden van Mitchelton-SCOTT.  In de kopgroep moesten Van der Sande, Torres en Villella de rol lossen, waardoor er nog vier man vooraan overbleven. 

Op goed vier kilometer van de meet waagde Bouwman zijn kans. Het bleek de aanval waarmee hij zijn metgezellen af kon schudden. Maar het peloton had hem intussen in het zicht. Toen Richard Carapaz op de pedalen ging staan was het al snel gedaan met de voorsprong van de Nederlander. De Movistar-renner liet Bouwman achter en kon onbedreigd op de ritzege en de achtste plaats in het tussenklassement afstevenen

Froome valt

De natte wegen zorgden er op de slotklim voor dat Chris Froome kennismaakte met het Italiaanse asfalt. De Brit ging op de klim naar de finish onderuit in een bocht. Met behulpt van zijn trouwe vazallen kon hij echter weer de aansluiting vinden. Voor Froome is het niet zijn eerste valpartij deze Giro. In Jeruzalem kwam hij tijdens de verkennen van de openingstijdrit ook al ten val.

¡La caída de Froome el solito...! No le ha pasado nada y ha vuelto con Poels.#Giro101 pic.twitter.com/sZL1vLJlTZ — Alpe d'Huez B&T (@Alpe__dHuez) 12 mei 2018

Davide Formolo won zeven seconden achter de jubelenbde Carapaz het sprintje van het peloton om plek twee. Ook Thibaut Pinot (derde) raapte nog bonificatieseconden op. Klassementsleider Simon Yates finishte als vijfde in de rit en behield zijn roze leiderstrui. Tom Dumoulin werd elfde en ook de Limburger gaf geen tijd prijs.