Giro d'Italia: Viviani blijkt toch te kloppen, Bennett primus in Praia a Mare

Op de Lungomare van Praia a Mare snelde Sam Bennett naar zijn eerste ritzege in een grote ronde.

Sam Bennett Praia a Mare
  • Afbeelding van Sam Bennett Sam Bennett

Een aanval van Tony Martin in het begin van de koers vond het peloton geen goed idee. Zijn Katusha Alpecin-ploegmaat Maxim Belkov kreeg wel de vrijheid om in de vlucht van de dag plaats te nemen. Samen met Markel Irizar (Trek-Segafredo) en Davide Ballerini (Androni Sidermec Bottecchia) verzamelde de Rus om en nabij de drie minuten voorsprong op de achtervolgende meute.

Een verrassing was echter nooit in de maak aan de Calabrische kust; het koptrio werd keurig op tijd bij de kladden gegrepen. Een groepssprint bleek vervolgens onafwendbaar. LottoNL-Jumbo verrichtte veel werk in de voorbereiding, terwijl de sprinttroef van Trek-Segafredo op 17 kilometer van de finish kreeg af te rekenen met materiaalpech. De Italiaan zou uiteindelijk nog vierde worden.

Het peloton rijdt over het biljartlaken aan de Italiaanse kust.

Bennett is paarse plaaggeest te snel af

Maar de strijd om de zege ging toch echt tussen Elia Viviani en Sam Bennett, nadat Sacha Modolo de sprint was aangegaan. Lang leek de paarse opperwolf van Quick-Step Floors op een derde ritzege af te stevenen, maar in de laatste meters wist Sam Bennett Viviani nog te passeren. De sprinter van Bora-Hansgrohe tekende daarmee voor zijn eerste ritzege in een grote ronde.

En daar was de 27-jarige Ier best blij mee. "Dit is een hele opluchting. Ik was er al vaak dichtbij in de Giro, maar vandaag klopte het. Het is niet eenvoudig om Viviani te verslaan, maar ik wist dat mijn dag ooit ging komen."

WOW! Sam Bennett ?? klopt Viviani! Wat een heerlijke zege ?! #Giro #Giro101 pic.twitter.com/tsHbhDia3Q — Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 11 mei 2018

Dumoulin blijft tweede

In de top van het klassement veranderde er niets. Simon Yates verdedigde zijn roze trui en Tom Dumoulin kwam ook veilig in het peloton over de finish. "Vandaag was een mooie dag om klassementsrenner te zijn; het was een relatief gemakkelijke dag terwijl de sprintersploegen het werken deden. Het team heeft me vandaag goed bijgestaan en ik ben blij dat ik deze rit heb overleefd", meldde de titelverdediger na de finish.

Enige puntje van kritiek? De tunnels die in de finale in het parkoers waren opgenomen. "Die konden echt niet", zei de Sunweb-kopman tegen de NOS. "We reden gewoon met zeventig per uur een donkere tunnel in. Dat daar niets is gebeurd..."

Dumoulin heeft nog altijd zestien seconden achterstand op Simon Yates.

De andere favorieten kenden eveneens geen problemen met de nagenoeg vlakke tocht door Calabrië. De dag van morgen zal misschien voor meer verschillen kunnen zorgen, de aankomst ligt dan namelijk op de klim naar Montevergine di Mercogliano.