Giro vandaag: Etappe 6 I Caltanissetta - Etna I 169 kilometer

Eindelijk gaat er écht geklommen worden en moeten de klassementsmannen met de billen bloot. Iemand als Miguel Ángel López verloor al veel tijd en moet al aanvallen om tijd goed te maken. Dat belooft wat.

Dumoulin
  • Miguel Ángel López Miguel Ángel López

Streek

Tekst: Ludo van Klooster 

De vertrekstad Caltanissetta werd blijkens de uit rotsen uitgehouwen grafkamers al bewoond in het bronzen tijdperk duizenden jaren voor Christus. De stad ontwikkelde zich tijdens de kolonisatie door de Grieken, maar pas in de negentiende eeuw brachten de naburige zwavelmijnen rijkdom en daarmee de kapitale stadsvilla's.

Na de eerste tien kilometer in dalende lijn leiden de heuvelachtige wegen de renners oostwaarts naar het centraal gelegen Enna, dat de Griekse heersers in de vijfde eeuw voor Christus de navel van Sicilië noemden. Met zijn 900 meter hoogte is Enna de hoogstegelegen provinciestad van Italië en biedt het imponerende panorama's. 

Dertig kilometer na Enna maken de renners een zuidelijk lusje bij Piazza Armerina met zijn keizerlijke villacomplex uit de vierde eeuw. De ruim 3000 vierkante meter met mozaïek betegelde vloeren hebben de villa zijn roem gebracht.

Na Armerina is het nog zo'n zestig kilometer tot de klim naar de Etna, de grootste (nog actieve) vulkaan van Europa met een oppervlakte van 1250 vierkante kilometer. 

Vorig seizoen zegevierde Jan Polanc op de Etna

Parkoers

Tekst: Ludo van Klooster

Caltanissetta ontving de Giro al eens in 1976 voor een etappe-aankomst en voor het vertrek van de volgende rit, beide etappes gewonnen door Belgen. Roger De Vlaeminck won de derde etappe van Siracusa naar Caltanissetta, de dag daarna won Rik van Linden van Caltanissetta naar Palermo.

De heuvels naar en na Enna zullen zeker voor vluchters zorgen, maar de echte strijd zal losbranden op de Etna, de eerste echte bergaankomst. Vorig jaar was de Giro er voor het laatst, in 1987 voor het eerst. Beide keren lag de eindstreep bij het Rifugio Sapienza, net als in 2011. In 1988 was de eindstreep op Piano Bottaro, dit jaar met de vijfde Etna-aankomst bij het Sterrenkundig Observatorium. Het is veertien kilometer klimmen vanuit Ragella (gemiddeld 6,5 procent helling), niet steil genoeg om de Giro in een stevige plooi te leggen, maar het is mogelijk een pijnlijke ervaring voor wie de vorm nog niet heeft.

Het profiel van vandaag
En de plattegrond
De percentages van de Etna

Favorieten

Het weer zou in tegenstelling tot vorig jaar meezitten voor aanvallers. Door de harde tegenwind zagen we in 2017 een gesloten koers waar van de favorieten alleen Ilnur Zakarin een klein gaatje wist te slaan. De Rus is er dit jaar niet bij in Italië. Grote kans dat een springveer als Simon Yates met de zege aan de haal gaat. 

De kleine Brit is een erkende rittenkaper en won dit seizoen al in Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië een etappe. Bovendien heeft hij een ijzersterk team achter zich. Van wie ook het een en ander verwacht mag worden is Miguel Ángel López. De Colombiaan staat al een kleine twee minuten achter Rohan Dennis en Tom Dumoulin. De Astana-renner moet simpelweg wel aanvallen om tijd terug te pakken. 

Verder valt er nog weinig te zeggen over de kracht van iemand als Chris Froome. In het verleden reed hij in de Tour de France (2013 & 2015) in de eerste bergetappe iedereen op een hoop. We kunnen zijn ploeg Team Sky zeker op kop van het peloton verwachten, maar het ligt toch niet in de lijn der verwachting dat Froome er ver bovenuit gaat steken. 

Dat lukte de viervoudig Tourwinnaar ook niet in de Tour of the Alps, want toen zaten Thibaut Pinot en Domenico Pozzovivo telkens in zijn wiel. De Fransman en Italiaan zijn sterke finishers en hebben een grote kans op de dagzege als er geen vluchters vooruit rijden en de koers gesloten blijft. Indien dat gebeurt mag ook zeker Michael Woods niet worden uitgesloten.

Vanuit Nederlands oogpunt is het natuurlijk uitkijken naar Tom Dumoulin. De Limburger lijkt over goede benen te beschikken, maar moet dat toch bevestigen op de Etna. Dumoulin is een attractieve coureur en zal als hij over écht goede benen beschikt de kans niet nalaten om tijd te pakken. Verder mogen we ook zijn ploeggenoot Sam Oomen en Sky-knecht Wout Poels vooraan verwachten. 

Dan is er nog een scenario waarbij de vluchters wederom de kans krijgen van de favorieten. Dat zou de kansen op een ritzege van Robert Gesink verhogen. De Varssevelder is als rittenkaper naar de Giro gekomen en krijgt vandaag zijn eerste echte kans voorgeschoteld. Verder zijn ook Giulio Ciccone, Ben Hermans en Alexandre Geniez namen om te onthouden als eventuele aanvallers. 

*****

Simon Yates

****

Miguel Ángel López & Chris Froome



***

Tom Dumoulin, Thibaut Pinot & Domenico Pozzovivo

**

Michael Woods, Fabio Aru, Davide Formolo & Wout Poels



*

Esteban Chaves, Robert Gesink, George Bennett, Giulio Ciccone & Alexandre Geniez

Prijsvraag

Misschien wel het belangrijkste: op welke plaats gaat Tom Dumoulin vandaag eindigen? De hele Giro d'Italia maakt u kans op een shirt van CyclingLifestyle.nl. Meedingen kan als u voor 14.30 uur vanmiddag op onze Facebookpagina of via Twitter voorspelt wat de uitslag van Tom Dumoulin gaat worden op de Etna. 

Onder alle goede voorspellers (of degenen die het dichtst in de buurt zitten) verloten wij één t-shirt.