Wellens de baas op slotklim in Caltagirone, Dumoulin 11de

In de Giro d'Italia was Tim Wellens de sterkste op een steile puist in de vierde etappe. Rohan Dennis blijft leider in het algemeen klassement.

Wellens
  • Afbeelding van Tim Wellens Tim Wellens
  • Afbeelding van Rohan Dennis Rohan Dennis

Het Giro-peloton was weer neergestreken op Italiaanse bodem. De karavaan had Sicilië bereikt na een aantal dagen te hebben vertoefd in Israël. Op Sicilië stond meteen de eerste heuvelachtige etappe op het menu. Tussen Catania en Caltagirone lagen 198 kilometers, die alleen maar op en af gingen.

Vijf renners wisten zich in de vroege vlucht van de dag te nestelen: bergtruidrager Enrico Barbin van Bardiani-CSF wist twee landgenoten bij zich: Marco Frapporti (Androni-Sidermec-Bottecchia) en Jacopo Mosca (Wilier Triestina-Selle Italia). Ook waren de Rus Maxim Belkov (Team Katusha Alpecin) en de Fransman Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale) van de partij.

Putsch UAE

BMC Racing Team hield met roze trui Rohan Dennis in de gelederen het vijftal op een kleine afstand. Drie minuten was het gat ongeveer, maar met nog dik 100 kilometer te gaan besloot UAE Team Emirates de gashendel open te draaien. Na een technische afdaling ging de Emiraten-ploeg aan de slag, alleen het duurde niet lang voordat de rust terugkeerde in het peloton.

In de finale werd de groep van vijf vluchters verkleind tot drie, nadat Barbin en Jauregui de andere drie niet konden volgen. Stelselmatig, vooral door toedoen van Mitchelton-Scott, werd het gat verkleind tot ook Belkov, Frapporti en Mosca eraan waren voor de moeite met nog iets meer dan 10 kilometer te rijden. 

Valerio Conti (UAE Team Emirates) ging richting de slotklim op en over de eerder ontsnapte Edoardo Zardini (Wilier Triestina-Selle Italia) heen en reed solo af op Caltagirone. De nummer 11 van het algemeen klassement (op 30 seconden) pakte een kleine halve minuut op het peloton. 

In de duik naar Caltagirone werd de kleine Italiaan weer bijgebeend, waarna alles aankwam op de steile slotklim. In aanloop naar de slotklim kwam een klein groepje vooruit met daarbij Tim Wellens. De Belg wachtte het achterop komende verkeer af, om vervolgens te reageren op Enrico Battaglin van Team LottoNL-Jumbo. 

Aan de Belg was niets te doen. Het is voor de Belg zijn vierde zege van het seizoen. Michael Woods werd tweede, voor Battaglin. Tom Dumoulin kwam binnen op de elfde plaats.