Giro d'Italia: Elia Viviani zegeviert in Tel Aviv na imposante eindsprint, Dumoulin verliest roze trui aan Dennis

Elia Viviani heeft de tweede etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Tom Dumoulin raakt zijn roze trui kwijt aan Rohan Dennis, die bij de tweede tussensprint de volle buit aan bonificatieseconden meepakte.

Viviani
  • Afbeelding van Elia Viviani Elia Viviani
  • Afbeelding van Rohan Dennis Rohan Dennis
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Een aantal renners probeerde vanaf het vertrek in Haifa te demarreren, maar pas een veertigtal kilometers verderop was de vlucht van de dag daar. Lars Bak (Lotto-Fix ALL), Davide Ballerini van Androni-Giocatolli en Guillaume Boivin van Israel Cycling Academy kozen het ruime sop met z'n drieën. 

In het peloton was het de BMC-formatie die de boel controleerde. Rohan Dennis zette zijn zinnen op de tussensprint, alwaar bonificatieseconden te verdienen zijn. De Australiër maakte het knap waar en spurtte op die manier Tom Dumoulin uit het roze. 

Gillaume Boivin reed na de tussensprint nog een dikke minuut bijeen op het peloton, maar op zestien kilometer voor de meet was het ook voor hem klaar. In de slotkilometers was het aan de sprinttreinen van Quick-Step Floors en LottoNL-Jumbo om Elia Viviani en Danny van Poppel af te zetten voor de meet. Enkele kleine demarrages van onder meer Tony Martin en Tosh van der Sande werden daarbij gepareerd. 

In de slotkilometer zat Viviani ver van achteren. Sasha Modolo van EF-Education First en Danny van Poppel bevonden zich echter in perfecte positie om de eindsprint aan te gaan. Jakub Mareczko kwam er nog snel overheen, maar uiteindelijk was het de rappe Italiaan Elia Viviani die Jan en alleman achter zich liet. Een lange, imposante spurt bracht hem naar de ritwinst.