Retro: Tom Dumoulin snelt naar tijdritzege in Apeldoorn

In 'Retro' gaat Wieler Revue tijdens de Giro iedere dag terug naar een memorabel moment uit de rijke historie van de Ronde van Italië. Vandaag nemen we u mee naar 2016.
Dumoulin

Nederland was begin mei 2016 in de ban van de Giro d'Italia. Een roze gloed verwelkomde de Italiaanse koerskaravaan. Het feest werd voor de Nederlanders echter helemaal mooi, toen Tom Dumoulin in eigen land de openingstijdrit én de roze trui won. 

Bij Italiaanse weersomstandigheden zette Tobias Ludvigsson een eerste richttijd neer. Het duurde echter lang voordat iemand de tijd van de ploegmaat van Dumoulin kon verbeteren. Pas anderhalf uur later verbeterde de jonge ex-schansspringer Primoz Roglic de snelste tijd met acht seconden. Maar toen kwam Dumoulin. Luid aangemoedigd door zijn landgenoten snelde hij door de straten van Apeldoorn. In de Loolaan, de finishstraat, was het lang spannend of hij de tijd van de toen nog onbekende Roglic kon verbeteren. Met een minieme 22 duizendste van een seconde lukte het dan toch. Koning Willem-Alexander was er vervolgens als de kippen bij om Dumoulin te feliciteren met zijn tijdritwinst. 

Laatste nieuws