Primoz Roglic durft te dromen: 'Wil proberen een grote ronde te winnen'

Primož Roglič mocht gisteren weer een mooie wedstrijd op zijn palmares bijschrijven. In Genève werd hij gekroond tot eindwinnaar van de Ronde van Romandië.
Primož Roglič

Voor de Sloveen was het zijn vierde overwinning van het seizoen. Hij opende de rekening in de Tirreno-Adriatico, toen hij de etappe naar Trevi won. In de Ronde van het Baskenland schoot hij raak in de individuele tijdrit. Hij greep de macht in de vierde etappe en de kopman van LottoNL-Jumbo stond deze niet meer af.

En een maand na de door hem gewonnen Ronde van het Baskenland toonde de 28-jarige zich de beste in de Ronde van Romandië. Na een derde plaats in de proloog veroverde hij het geel in de klimtijdrit naar Villars. Zijn leidende positie werd nog veelvuldig aangevallen, maar Roglic hield knap stand. Zijn tweede WorldTour-klassementszege van 2018 levert hem voorlopig een vierde plek op in de individuele WorldTour-rangschikking. 

Roglic deed na afloop van de laatste rit van de Ronde van Romandië geen moeite om zijn blijdschap te verbergen. "Woorden schieten te kort", begint hij zijn relaas. "Ik en heel de ploeg zijn heel erg blij met deze overwinning. Deze zege is ook voor mijn ploeggenoten, want ze hebben de hele week uitstekend werk geleverd. Het is een genot om met hen te werken en hun vertrouwen om te zetten in overwinningen", zegt hij, met de lippenstift van de rondemissen nog op zijn wangen.

De Nederlandse heren Kruijswijk, Clement en Tankink poseren met Roglic na afloop van de slotetappe.

"Ik wist dat ik sterk was en ik was ook optimistisch voorafgaand aan de race, maar je moet het nog wel doen. Dat is niet eenvoudig. Elke dag was zwaar en elke etappe was beslissend." Uiteindelijk hield Roglic zijn voornaamste belager Egan Bernal acht tellen achter zich in het algemeen klassement.

Met twee WorldTour-rittenkoersen op zak durft Roglic ook te dromen van meer. In gesprek met Cyclingnews zegt hij dat hij ooit graag een klassement in een grote ronde zou willen rijden. "Dat heeft nog wel tijd nodig", erkent de Sloveen. "Omdat ik vorig jaar zag dat ik kort kan rijden in rittenwedstrijden van een week heb ik besloten mij hierop te concentreren. Maar in de toekomst wil ik het zeker graag in de grote rondes proberen."

Roglic, die na een schansspringcarrière eind 2015 tekende bij LottoNL-Jumbo, heeft nog maar twee grote rondes gereden. Maar zowel in de Giro d'Italia van 2016 als de Tour de France van vorig jaar wist hij een etappe te winnen. Dit jaar trekt Roglic opnieuw naar Frankrijk. Hij is zich er wel van bewust dat hij nog een hoop moet leren als hij oooit in de drieweekse rondes om de knikkers wil meedoen. 

"Ik ben nog maar zes jaar wielrenner", zegt hij. "Ik moet nog meer in het peloton rijden en vechten voor mijn positie, dat soort dingen. Daarnaast moet ik nog zuinigere leren rijden. In etappes van vijf, zes uur is het zaak om zo spaarzaam mogelijk rijden. Er kan immers heel veel gebeuren."

Roglic schreef vorig jaar de zware zeventiende etappe van de Tour de France op zijn naam.

Merijn Zeeman, ploegleider bij Team LottoNL-Jumbo, noemt de ontwikkeling van Primoz op de site van de Nederlandse wielerformatie ongekend: "Hij rijdt nu voor het derde jaar bij onze ploeg. Het is een droom zoals hij zich ontwikkelt als persoon, als wielrenner en als leider van deze ploeg. Het is een fantastisch iemand om mee samen te werken. Hij wint nu twee van de meest prestigieuze WorldTour-etappekoersen met het Baskenland en Romandie." 

Zeeman is ook lovend over de rest van de equipe. "Hoe Steven Kruijswijk zich als medekopman in dienst heeft gesteld van Primoz was mooi om te zien",  zegt Zeeman. "Dat geeft ook aan hoe goed de sfeer binnen de ploeg is. Als je kijkt naar de ontwikkeling van de Team LottoNL-Jumbo in de laatste twee jaar, als relatief kleine WorldTour-ploeg, dan is de conclusie dat we het heel goed doen."

"Onze kracht is het ontwikkelen en beter maken van jonge talenten. Dag in, dag uit. Daar is ons beleid op gebaseerd. Alle middelen en expertise worden daarin gestoken en dat werpt zijn vruchten af. We letten daarbij op alle details van training, voeding tot en met het materiaal. Iedereen binnen deze ploeg draagt daar zijn steentje aan bij. We zitten allemaal op dezelfde lijn en dat is nodig om te blijven groeien", sluit de glimlachende ploegleider zijn verhaal af.

Roglic in de klimtijdrit naar Villars.

Laatste nieuws