Thibaut Pinot rondt voorbereiding Giro af met winst in Alpenronde

In de laatste etappe van de Tour of the Alps heeft Thibaut Pinot stand gehouden als leider van het algemeen klassement. De Fransman verdedigde in de slotrit naar Innsbruck zijn leiderstrui met verve.

Thibaut Pinot Tour of the Alps 2018
  • Afbeelding van Thibaut Pinot Thibaut Pinot

De klimmer uit de Vogezen werd in de laatste rit onder druk gezet. Miguel Ángel López (Astana) pakte uit met een versnelling in de tweede afdaling van de zogenoemde Olympia-klim, die drie keer op het programma stond. De Colombiaanse klauterspecialist gaf alles in de laatste klim, maar hij kon niet voorkomen dat andere uit de top drie - Pinot en Pozzovivo - hem nog voor de top weer achterhaalden.

Gedrieën begonnen ze aan de afdaling richting de finish in Innsbruck. In de ultieme finale werd de kopgroep achterhaald door zeven renners aan. De jonge Oekraïner Mark Padun was daar één van en hij ging met de laatste etappezege aan de haal. De benjamin van Bahrain Merida reed middels een korte solo naar een fraaie eerste profzege.

Padun is van de nul af.

De Nieuw-Zeelander George Bennett (LottoNL-Jumbo) was één van de geklopten; voor de tweede dag op rij finishte hij als tweede. Jan Hirt werd derde in de stad die later dit jaar de WK wielrennen organiseert. Pinot werd zesde, zijn slechtste dagklassering in deze Ronde van de Alpen.

Desondanks werd de Franse klassementskopman gekroond tot eindwinnnaar voor Domenico Pozzovivo en Miguel Ángel López. De Groupama-FDJ-renner spreekt na de finish van de mooiste overwinning uit zijn carrière. En met de vorm zit het ook wel goed met het oog op de Giro d'Italia, waar Pinot hoopt mee te doen om de eindzege.