Valverde maakt indruk op Tour-kasseien en mikt op winst Amstel Gold Race

Na Chris Froome, Romain Bardet en Tom Dumoulin was Alejandro Valverde van de week samen met Mikel Landa en Nairo Quintana de laatste in een reeks van ronderenners die de finale van de beruchte negende Touretappe verkende.

Alejandro Valverde
  • Afbeelding van Romain Bardet Romain Bardet
  • Afbeelding van Mikel Landa Mikel Landa
  • Afbeelding van Alejandro Valverde Alejandro Valverde
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Afgelopen dinsdag inspecteerden de Grote Drie samen met Roubaix-finishers Imanol Erviti, Marc Soler Jasha Sütterlin alle vijftien kasseistroken die het Tourpeloton zondag 15 juli voor de kiezen krijgt. De blauwhemden hebben op de stroken kunnen experimenten met het materiaal.

Ploegleider José Luis Arrieta weet dat de kasseienrit een zeer belangrijke wordt. "Zeer waarschijnlijk zal één van de kanshebbers Tourwinst na de negende etappe op zijn buik kunnen schrijven. Iedereen zal in topvorm moeten zijn en daarnaast hebben we wat geluk nodig. Pech kan je immers ook veel tijd kosten."

Alejandro Valverde plaatste zijn verkenningstocht op Strava. Hoewel het natuurlijk niet alles zegt is intussen wel duidelijk dat El Imbatido ook hard over de Noord-Franse stenen kan rijden. Op de strook van Tilloy naar Sars-et-Rosières was hij bijvoobeeld maar twee seconden langzamer dan Niki Terpstra tijdens de Parijs-Roubaix van 2012. 

Het tijdverlies zoveel mogelijk beperken zal het uiteindelijke doel zijn voor Valverde en zijn kompanen als de Ronde van Frankrijk de kasseien aandoet. In de Amstel Gold Race heeft de Murciaan een totaal ander doel voor ogen: winnen. 

De prijzenkast van Valverde puilt uit. Een in de Tour de France opgelopen gebroken knieschijf zorgde ervoor dat hij bijna zeven maanden niet in het peloton te vinden was, maar dit jaar rijgt Valverde de zeges weer als vanouds aan elkaar. Hij heeft er nu al negen binnen. Als hij zich in zijn element voelt degradeert hij zijn opponenten als het bergop gaat bij wijze van spreken tot rondbuikige wielertoeristen.

En ook het klassieke heuvelvoorjaar ligt hem wel, getuige zijn vijf overwinningen in de Waalse Pijl en vier zege in Luik-Bastenaken-Luik. In de Amstel Gold Race stond hij al drie keer op het podium (derde in 2008 en tweede in 2013 en 2015), maar winnen kon de zegekoning van het huidige wielerseizoen nog niet in de Nederlandse klassieker. Een zeldzaam hiaat op zijn palmares. Komt daar zondag verandering in? De tijd zal het leren.

Zeker is dat de bijna 38-jarige Spaanse veelwinnaar zal in de Limburgse heuvels vertrekken als kopman van de Movistar-equipe. Valverde mag rekenen op de steun van Mikel Landa, Andrey Amador, Imanol Erviti, José Joaquín Rojas, Carlos Betancur en Winner Anacona.