Retro: Peter Sagan wint met honderdste Ronde eerste monument

In de week voorafgaand aan Vlaanderens Mooiste duikt Wieler Revue in de rijke historie van de Ronde van Vlaanderen.

Sagan Vlaanderen 2016
  • Afbeelding van Peter Sagan Peter Sagan

In 2016 vierde de Ronde van Vlaanderen haar honderdste editie. Voor de laatste keer startte het Belgische monument vanaf het fraaie marktplein in Brugge. Het werd een wedstrijd om nooit te vergeten voor Peter Sagan.

Grote namen als Arnaud Démare, Tiesj Benoot en Greg Van Avermaet vielen tijdens de koers weg door een valpartij. Nog voor de finale moet beginnen zijn zij al uit koers. Op de Oude Kwaremont heeft Fabian Cancellara, die zijn laatste Ronde van Vlaanderen rijdt, wat achterstand goed te maken op de heren Sep Vanmarcke en Peter Sagan. Hoewel het nummer van de Zwitser indrukkwekkend is weet hij er niet bij te komen.

Cancellara was goed, maar net niet goed genoeg.

Op de loeisteile Paterberg weet Sagan vervolgens Vanmarcke te lossen. De Belg parkeert en Sagan is ribbedebie. De loeisteile bult vormt voor Spartacus de gelegenheid om nog naar Vanmarcke te rijden, maar ook samen kunnen ze Peter de Grote niet meer achterhalen. 

Vanmarcke buigt het hoofd voor Sagan.

Op de brede finishsstraat in Oudenaarde weet Sagan zich verzekerd van zijn eerste wielermonument. Na de finish pakt hij uit met een wheelie. Niet veel later ervaart hij hoe het is om een rockster te zijn. 

De samenvatting van de honderdste Ronde van Vlaanderen