Valverde opnieuw koning van Catalonië, Yates meester van Montjuïc

Simon Yates heeft de slotrit van de Ronde van Catalonië gewonnen. In de etappe met de Montjuïc als zwaartepunt soleerde hij naar de zege. Het eindklassement ging net als vorig jaar en in 2009 naar Alejandro Valverde.

Alejandro Valverde
  • Afbeelding van Simon Yates Simon Yates
  • Afbeelding van Alejandro Valverde Alejandro Valverde

Barcelona vormde het strijdtoneel van de laatste etappe. De legendarische Montjuïc vormde in elke lokale omloop een lastige hindernis. De voorlaatste afzink vormde voor Egan Bernal het einde van de wedstrijd. Hij viel hard over José Joaquin Rojas heen en de nummer twee van het klassement voor aanvang van de slotrit werd met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.

Au, au, au.... Wat een klapper maakt de nummer 2 van het klassement, Sky-talent Egan Bernal ??, met de finish in zicht #VueltaCataluna pic.twitter.com/nr1SxoqtVw — Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 25 maart 2018

Simon Yates demarreerde vervolgens op het steilste deel van de klim. Hij reed zijn vluchtmakker Marc Soler (Movistar) eraf en fladderde naar zijn tweede overwinning van het seizoen.

Valverde, die ook in de laatste beproeving weer actief was, mocht zoals verwacht het eindklassement op zak steken. Hij is de eerste renner sinds Miguel Indurain (1991 en 1992) die de Spaanse WorldTour-wedstrijd twee keer op rij wint. Mariano Canardo is met zeven eindzeges op zijn palmares de enige die de Ronde van Catalonië vaker heeft gewonnen.