Voorbeschouwing: Wie klopt Jolien D'Hoore in De Panne?

Na wedstrijden in Italië en één in Nederland trekt de Women's WorldTour nu voor de eerste keer naar De Panne. Wie zijn de grootste kanshebbers en hoe ziet het parkoers van deze nieuwe eendagskoers eruit? Wieler Revue praat u graag bij!

De Pannne

In de drie voorgaande koersen om de Women's WorldTour werd het peloton steeds geplaagd door regen. In de Strade Bianche (Anna van der Breggen) en de Ronde van Drenthe (Amy Pieters) waren rensters van Boels-Dolmans aan het feest. De Trofeo Alfredo Binda markeerde het einde van de zegereeks van de Nederlands formatie. Chantal Blaak wist namens die ploeg 'slechts' tweede te worden. In Cittiglio gingen de zegebloemen (en de paarse leiderstrui) naar de emotionele Katarzyna Niewiadoma.

En dat leverde onder meer deze prachtige plaat op.

Voor de komende reeks WorldTour-koersen is het peloton neergestreken in België. Want het is ook bij de vrouwen tijd voor de Vlaamse voorjaarsklassiekers! En, goed nieuws voor de liefhebbers van het vrouwenwielrennnen; al die wedstrijden worden op televisie uitgezonden. De VRT, de RTBF en Eurosport (Player) zijn er vanaf drie uur bij.

De eerste wedstrijd in die cyclus is de Driedaagse Brugge - de Panne. Het verhaal van deze wedstrijd is bekend. De koers die altijd in de dagen voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen weg gehouden, heeft van plek moeten ruilen met Dwars door Vlaanderen.

In plaats van een driedaagse etappekoers voor mannen is het nu een eendaagse wedstrijd voor mannen en vrouwen. En ook de door sommigen erg geliefde ochtendetappe is verdwenen, daar kon zelfs een petitie niets aan veranderen.

De mannenwedstrijd, zo weet Johan van Hecke van Veloclub Panne Sportief, wordt volgend jaar een WorldTour-wedstrijd. Het is dan eveneens de bedoeling dat het mannenpeloton dan een dag extra koerst.

De vrouwenkoers draagt direct al bij de eerste editie het WorldTour-statuut. En daarom verschijnen er in Brugge ook heel wat toppers aan de start.

Parkoers

Maar voor we favorietenlijstjes gaan opstellen kijken we eerst naar het parkoers. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het een uiterst nerveuze bedoening.

Vanaf de Markt in Brugge gaat het peloton naar de bekende kustplaats Blankenberge. Nadat de karavaan met een boog om Oostende is gereden zet de meute koers richting Franse grens. Na de passage door De Moeren (riep daar iemand waaiers?) wordt al snel het aankomstcircuit in en om De Panne bereikt. Na twee lokale omlopen mag er vermoedelijk worden afgesprint op de Zeelaan in De Panne.

Zijn er onderweg nog kasseien? Maar natuurlijk. De 'Oosternieuwweg Noord' is bijna tweeënhalf kilometer lang. Veel invloed op het koersverloop zullen deze stenen vermoedelijk echter niet hebben; ze doemen immers al op na elf kilometer.

Het hoogste punt van de koers wordt vrijwel direct na de start bereikt, maar met twintig meter veel stelt dat ook niet voor. Waar de mannenwedstrijd nog over hellingen als de Kemmelberg voert kunnen we bij de damesrace de term 'biljartlaken' weer eens van stal halen. Hiermee vergeleken is zelfs de VAM-berg bijna een col van buitencategorie.

Is een massasprint na 151,7 kilometer het meest waarschijnlijke scenario? Ja. De weersomstandigheden kunnen wel een rol spelen. De regen lijkt volgens de laatste voorspellingen wederom van de partij en waaiervorming ligt in de West-Vlaamse polders altijd op de loer. Het kan dus zomaar een spektakelstuk worden op de smalle wegen.

Favorieten

Het is niet verrassend dat velen Jolien D'Hoore naar voren zullen schuiven als de te kloppen vrouw. Ze was in de Ronde van Drenthe naar eigen zeggen al heel goed, maar aan sprinten kwam ze niet toe. De 'Strafste Gentenaar' ziet haar vorm enkel nog niet bekroond met een overwinning. Jammer voor de razendsnelle Vlaamse, maar in De Panne heeft ze een uitstekende kans om voor eigen volk een eerste seizoenszege te pakken.

"Ik verwacht een nerveuze koers met veel wind. Een typisch Belgische wedstrijd waar we ons kunnen amuseren in de waaiers", zegt ze op de site van Mitchelton-SCOTT over de nieuwbaken vrouwenkoers. En aan het einde? Zij zal hopen dat ze in haar Belgische driekleur op het podium mag verschijnen. Op het hoogste treetje, welteverstaan.

De benen zijn er. Nu de zege nog.

Gelukkig zijn er meer kapers op de kust. Wat te denken van seizoensrevelatie Alexis Ryan? Deze 23-jarige Amerikaanse stond in de drie koersen die ze dit jaar betwistte op plek één of twee. De Drentse Acht van Dwingeloo won ze, en in de Omloop het Nieuwsblad en de Ronde van Drenthe moest de renster van Canyon-SRAM maar net buigen voor de winnares. Kortom: Alexis Ryan is on fire! Kan ze haar goede reeks een vervolg geven in Vlaanderen? 

Amy Pieters mogen we zeker niet vergeten. Als je de Ronde van Drenthe wint tel je mee. Het focussen op de baan (ze won een week voor de Drentse WorldTour-wedstrijd immers zilver op de madision bij de WK baanwielrennen) heeft haar een extra punch opgeleverd, zo liet ze na de door haar gewonnen race optekenen. Kan ze haar goede vorm nog even doortrekken en weet ze ook in De Panne mee te doen om de zege? We sluiten het niet uit dat zij wederom de troef van Boels-Dolmans is.

In de Ronde van Drenthe scheelde het erg weinig tussen Alexis Ryan en Amy Pieters. Krijgen we een nieuw duel in De Panne?

Favorieten Driedaagse Brugge - De Panne (WWT) volgens Wieler Revue

*****

Jolien D'Hoore

****

Chloe Hosking, Alexis Ryan

***

Lotta Lepistö, Roxane Fournier, Coryn Rivera, Amy Pieters 

**

Marta Bastianelli, Alice Barnes, Floortje Mackaij, Maria Giulia Confalonieri

*

Julie Leth, Susanne Andersen, Gracie Elvin, Ellen van Dijk, Christina Siggaard, Lisa Brennauer, Lorena Wiebes, Marjolein van 't Geloof, Eva Buurman