Nibali soleert naar winst in Milaan-San Remo

Vincenzo Nibali heeft Milaan-San Remo gewonnen. De 33-jarige Italiaan reed op de Poggio op zes kilometer van de finish weg en werd niet meer bijgehaald. Caleb Ewan won de sprint in het peloton voor Arnaud Démare.

Nibali
  • Afbeelding van Arnaud Démare Arnaud Démare
  • Afbeelding van Caleb Ewan Caleb Ewan
  • Afbeelding van Vincenzo Nibali Vincenzo Nibali

Vrijwel direct na de start in Milaan reed een negental renners weg uit het peloton. Onder hen één Nederlander: Dennis van Winden. Ook diens ploeggenoot Guy Sagiv, Bardiani-renners De Maestri en Rota, Jacopo Mosca, Charles Planet, Sho Hatsuyama, Jevgeni Kobernjak en UAE Emirates-renner Matteo Bono zaten mee vooraan. De voorsprong van de vluchters liep in de aanloop naar de Italiaanse kust op naar dik zeven minuten. 

Het peloton versnelde op de Passo del Turchino echter, wat de voorgift van de kopgroep deed teruglopen naar slechts anderhalve minuut. Van Winden en co. deden er langs de Ligurische kust vervolgens een schepje bovenop en zo schommelde de voorsprong van de kopgroep ten opzichte van het peloton. In de koers gebeurde er op dat moment niet veel, maar de zon vond het boeiend genoeg om een kijkje te nemen. De warme regenkledij werd ingeruild voor korte mouwen en ontblote benen en zo werden met de Capo Mele en de Capo Berta de eerste pukkels van Milaan-San Remo bereikt.

Op de Cipressa op dik twintig kilometer van de finish controleerden met name FDJ en Team Sky de koers. Geen aanvallen dus. De afdaling richting de laatste klim van bijna driehonderd kilometer tellende koers werd razendsnel ingezet. Het vlakke tussenstuk tussen de Cipressa en de Poggio werd echter heftig ontsierd door een zware valpartij van Mark Cavendish. De Britse sprinter reed tegen straatmeubilair aan en smakte met dik vijftig km/u tegen het asfalt. Ook Jens Keukeleire bleef hierbij niet bespaard.

Nadat op de Poggio Marcus Burhardt de eerste was die een kleine voorsprong nam, kwam de échte demarrage pas met die van Nibali. De Haai van Messina reed snel een mooie voorsprong bijeen en bij het inzetten van de afdaling naar San Remo toe, had de Italiaan dik tien seconden voorgift. Matteo Trentin besloot in de razendsnelle afdaling van de Poggio Nibali achterna te gaan, wat een zenuwslopend effect had. Pas bij het opdraaien van de beroemde Via Roma was Nibali zeker van de winst in Milaan-San Remo. Na twaalf jaar volgt hij Filippo Pozzato op als Italiaanse winnaar van La Primavera. Caleb Ewan sprintte naar de tweede plek, terwijl Arnaud Démare derde werd.