Colombia Oro y Paz: Quintana lacht, Quintana huilt, Bernal juicht

Egan Bernal heeft de eerste editie van Colombia Oro y Paz op zijn palmares bij mogen schrijven. In de laatste rit reed hij in extremis Nairo Quintana uit de knalroze leiderstrui.

Egan Bernal

De eerste editie van Colombia Oro y Paz werd vandaag afgesloten met een finish bergop. Op 2202 meter hoogte greep Dayer Quintana vanuit de ontsnapping de laatste zegebloemen van de nieuwbakken Colombiaanse rittenkoers. Dayer Uberney Quintana Rojas, zoals de 'broer van' voluit heet, timede op de slotklim naar de Torre Chipre in Manizales zijn inspanning perfect, Hij sprintte in de laatste hectometers van de koers voorbij Rodrigo Contreros.

De jongste van de broers Quintana was aanvankelijk opgedragen om zijn oudere broer naar de eindzege te begeleiden, maar door falende radioverbindingen besloot hij in de finale uiteindelijk voor eigen kansen te rijden. Dayer droeg zijn derde profzege op aan zijn dochter, die morgen haar eerste verjaardag viert. 

Het werd echter geen compleet feestje voor de familie Quintana. Nairo, die het klassement leidde na de voorlaatste rit, wist zijn roze leiderstricot namelijk niet te verdedigen na een fraaie alles-of-niets-poging van Team Sky. Verse rekruut Egan Bernal lanceerde zichzelf op drie kilometer van de meet. Quintana had geen antwoord op deze demarrage en hij moest dan ook toestaan dat niet hij, maar het 21-jarige monstertalent Bernal met de eindzege ging lopen.

Nairo Quintana noemde het jammer dat hij het klassement aan Bernal moest laten. "Maar de overwinning van Dayer vervult me met dezelfde blijdschap als wanneer ik zelf had gewonnen. Bovendien heb ik hier laten zien dat mijn niveau goed is. We zijn op de goede weg", besloot de Colombiaan, die komende zomer mikt op Tourwinst, zijn verhaal.