Urán verslaat drie andere Colombianen in thuiswedstrijd

De tweede bergrit in Colombia Oro y Paz was spek naar de bek van Rigoberto Urán. Op de supersteile slotstrook sprintte hij sneller dan Nairo Quintana en Egan Bernal.

Urán
  • Afbeelding van Rigoberto Urán Rigoberto Urán

De nieuwbakken rittenkoers Colombia Oro y Paz werd tot nu toe volledig gedomineerd door Quick-Step Floors. Na drie ritzeges van Fernando Gaviria ging in de vierde etappe Julian Alaphilippe met de winst aan de haal. Een herhaling van de Fransman als winnaar in rit vijf kon zomaar, want de bergrit die volgde was niet de allerzwaarste.

Wel had de etappe naar Salento een enorm zware slotklim van drie kilometer, met in de laatste 150 meter rampas tot 34%. Toen op de slotklim Egan Bernal zijn concurrenten achterliet, leek de boel beslist. Rigoberto Urán dichtte in de slotkilometer echter het gat, waarna ook Nairo Quintana en Sergio Henao aansloten. Leider Alaphilippe moest lossen, waarna het een sprint van vier werd.

Bernal ging van de kop aan om aan te trekken voor de doorgaans snelle Henao. Hij was echter leeg en werd vierde, achter zijn ploegmaat. Nairo Quintana zag enkel Urán nog sneller zijn dan hemzelf. Voor EF Education First is het de eerste zege onder de nieuwe ploegnaam.