Viviani zet eindzege Dubai Tour in de verf met tweede ritwinst

De slotetappe in de Dubai Tour ging naar Elia Viviani. Daarmee stelde de Italiaan van Quick-Step Floors meteen ook de eindzege veilig.

Viviani
  • Elia Viviani Elia Viviani

Met nog 129 kilometer te gaan in de Dubai Tour was voor de eindwinst nog niets beslist. Elia Viviani startte op de slotdag dan wel in de blauwe leiderstrui, Magnus Cort Nielsen en Sonny Colbrelli stonden op respectievelijk 2 en 4 seconden in het algemeen klassement. En mocht Nacer Bouhanni winnen en de eerder genoemde drie namen geen podium rijden, kon de Fransman de eindzege ook nog pakken.

Vier renners hadden alvast lak aan de speculaties om de eindwinst en zochten het vroege avontuur op. Daniel Pearson van Aqua Blue Sport kreeg met Quentin Valognes (Team Novo Nordisk), Xiaolong Sun (Mitchelton-BikeExchange) en Nasser Almemari (VAE-selectie) een internationaal gezelschap mee. Ver konden ze niet weg rijden van het peloton, dat het gat op minder dan 4 minuten hield.

Verschillende ploegen met een topsprinter aanwezig; dat kon enkel een massasprint opleveren. En dus was het wachten geblazen. Op het moment dat Daniel Pearson als laatste vluchter werd bijgebeend, viel een duo van Mitchelton-BikeExchange (de opleidingsploeg van Mitchelton-Scott) aan: snelle mannen Jacob Hennessy en Robert Stannard vergooiden hun kansen op een knappe uitslag in de sprint door deze aanval.

Op 3 kilometer van de streep waren ze er namelijk gewoon aan voor de moeite. In de laatste bocht ging Bouhanni onderuit, waarna ook de kansen van de in zijn wiel zittende Dylan Groenewegen verkeken waren. Het werd een ongecontroleerde sprint, waarin Elia Viviani als winnaar boven kwam drijven. Twee ritzeges en de eindzege: geen gekke balans voor de Italiaan van Quick-Step Floors.