Direct bingo voor Annemiek van Vleuten in regenboogtrui

Annemiek van Vleuten heeft haar eerste overwinning van 2018 binnen. In de ultrakorte afsluitende tijdrit van de Herald Sun Tour was ze de concurrentie te snel af.

Annemiek van Vleuten

Voor de Wageningse was het de eerste keer dat ze haar in het Noorse Bergen veroverde regenboogtrui in een wedstrijd mocht dragen. Maar in de straten van Melbourne, waar de eerste vrouweneditie van de Herald Sun Tour werd afgesloten, liet ze zien dat ze geen problemen had om ook in dat tenue te winnen.

De renster van Mitchelton-SCOTT was in de proef over 1,6 kilometer de beste in een tijd van 2'09'62". Met een gemiddelde van 44,4 kilometer per uur was ze anderhalve seconde sneller dan Katrin Garfoot, die tweede werd. De laagste podiumplek ging naar een ploeggenote van Van Vleuten de Nieuw-Zeelandse kampioen Georgia Williams

Voor de eindwinst kwam Van Vleuten net tekort. De strijd om de eindzege ging tussen de Nederlandse en Brodie Chapman, die op knappe wijze de openingsrit had weten te winnen. Chapman had na de openingsrit een marge van twaalf seconden weten te verzamelen en zette op het parkoers in het zakendistrict van Melbourne op alles om haar gele leiderstrui te behouden.

En de Australische slaagde glansrijk in die missie. Ze noteerde 2'16'92" op de tabellen, waardoor ze een seconde of vijf van haar voorsprong behield. Kort na de finish werd ze door Van Vleuten gefeliciteerd als winnaar van het algemeen klassement.

#SunTour @BeastwearAUS ITT stage winner @AvVleuten is congratulated by team owner Gerry Ryan and Tour winner @Brodie_Mai ??? pic.twitter.com/eVO1ZVWUps — Jayco HeraldSun Tour (@HeraldSunTour) 31 januari 2018