Van Vleuten opent Herald Sun Tour met tweede plaats

In de eerste Herald Sun Tour voor vrouwen heeft Annemiek van Vleuten bijna haar eerste seizoenszege kunnen boeken.

Annemiek van Vleuten

Brodie Chapman won de eerste etappe met start en finish in Healesville na een knappe solo. De Australische was al aanwezig in de vroege kopgroep en liet haar metgezellen op de laatste beklimming van de dag achter. In de resterende kilometers naar de finish in Healesville hield ze knap stand tegen een jagende Van Vleuten, die acht seconden later over de meet kwam.

"Toen ik aanviel wist ik niet hoeveel rensters er nog vooruit reden", vertelt de renster van Mitchelton-SCOTT op de site van haar ploeg. "Ik heb alles gegeven om tijd goed te maken en uiteindelijk kwam ik nog dichtbij." In het klassement staat de regerend wereldkampioene tijdrijden nu op plaats twee, op twaalf seconden van Chapman.

Van Vleuten heeft morgen in de tweede en laatste etappe nog een kansje om het eindklassement op haar naam te schrijven. De tweedaagse wordt afgesloten met een ultrakorte tijdrit in Melbourne. Hierin mag de Wageningse voor het eerst in haar wereldkampioenstrui starten. "Dat is het voordeel van tweede worden. Nu kan ik nog steeds in de regenboogtrui starten in plaats van in de leiderstrui." 

Een minuut achter de laureaat sprintte Chloe Hosking naar de derde plaats in de daguitslag. Verder vinden we in de top tien de Nederlandse rensters Anouska Koster (WaowDeals) en Eva Buurman (Trek-Drops) terug.