Freire: 'In dit peloton kan Sagan ook in Innsbruck wereldkampioen worden'

Óscar Freire denkt dat Peter Sagan ook op het zware parkoers in Innsbruck wereldkampioen kan worden. "In dit peloton wel", zegt de Spanjaard.

Freire
  • Afbeelding van Peter Sagan Peter Sagan

"Het is dan wel een zwaar parkoers, maar dat maakt niet heel veel uit", aldus de drievoudig wereldkampioen tegen Cyclingnews. "Ik werd in 2001 in Portugal wereldkampioen op een heel zwaar parkoers. We deden het rustig aan tijdens het eerste gedeelte van de wedstrijd, waardoor het in het tweede deel niet meer zwaar werd en er een massasprint uit kwam."

Freire vindt Sagan de beste renner van het moment. "Hij wint veel en als hij in vorm is doet het parkoers er gewoon niet toe. Hij won in 2015 en dit jaar omdat hij de beste is en zichzelf heel goed kent. In 2016 had hij misschien een klein beetje geluk."

Wat wel belangrijk is, zegt Freire, is dat het wereldkampioenschap een onvoorspelbare koers is. "Wie weet liggen de 4.600 hoogtemeters Froome wel het beste." Toch is voor Oscarito Sagan de enige renner van buitencategorie in dit peloton: "Hij reed niet tegen een Boonen in zijn topperiode, hij reed ook niet tegen Bettini, Museeuw of Bartoli."

Wat dat betreft valt het huidige peloton de Spanjaard tegen. "Kijk naar Bauke Mollema. Ik heb ermee en ertegen gekoerst. In onze tijd had hij echt niet mee kunnen doen om een podiumplek in de Tour de France. We hebben een gebrek aan grote sterren in het wielrennen nu."