Vuelta vandaag: 14 | Écija - Sierra de la Pandera | 185,5 kilometer

Wieler Revue blikt vooruit op etappe 14 van La Vuelta.

Vuelta vandaag: 14 | Écija - Sierra de la Pandera | 185,5 kilometer

Met vandaag de Sierra de la Pandera en morgen de Sierra Nevada op het programma, belooft het derde Vueltaweekend een spannende te worden. Wieler Revue blikt vooruit op de etappe van vanmiddag. 

Parkoers

Tussen Sevilla en Córdoba ligt de gemeente Écija. Deze gemeente is vooral bekend vanwege de overblijfselen uit de Griekse en Romeinse tijd. In die periode heette de stad Augusta Firma Astigi. Burgemeester Julian Pernía besloot in 1998 echter een deel van de ruïnes te vermorzelen om er een parkeerplaats te bouwen.

We rijden naar Jaén waar we zouden kunnen sprinten, vlak of heuvelop. Maar Fernando Escartín zou zijn eigen klimkunsten verloochenen als we niet naar de beklimming van Sierra de la Pandera zouden koersen. Met eerst de Alto de los Villares de Jaén op het programma, waarna linksaf geslagen wordt om meteen aan de steile rampas te beginnen.

De lijst aan winnaars hier laat geen ruimte voor toeval: Roberto Heras in 2002, Alejandro Valverde in 2003, Andrey Kaschechkin in 2006 en Damiano Cunego in 2009. Tijdens de laatste editie leek Robert Gesink zijn Spaanse concurrent Valverde uit de gouden trui te rijden op deze beklimming. Maar net als in 2003 had de Murciaan geweldig ingedeeld en reed hij een uitstekend laatste stuk.

Favorieten

De klassementsrenners zullen vandaag alles op alles zetten om geen tijd te verliezen, en waar mogelijk wat seconden te pakken. Chris Froome is dan degene die wat dat betreft over de beste papieren beschikt. De rodetruidrager lijkt onverslaanbaar, maar in welke mate belemmert zijn knie hem in zijn rijden?

Vincenzo Nibali staat momenteel tweede. De Siciliaan moet een minuut inlopen op Froome om zijn Bahrein-tenue in te kunnen ruilen voor het rode leiderstricot. Met een sterke zet kan hij vanmiddag winnen. Ook nummer drie Esteban Chaves beschikt over goede klimmersbenen en is zodoende een geduchte concurrent voor Froome en Nibali.

Alberto Contador. Zijn verhaal is bekend en nu eindwinst zo goed als onmogelijk geworden is, zal hij koste wat kost voor een ritwinst willen gaan. Wordt het vandaag zijn dag? 

Natuurlijk moeten we onze eigen Wilco Kelderman ook bij de favorietengroep rekenen. Met een vierde plaats overall is de Sunwebrenner goed bezig. Wellicht dat hij een plekje omhoog kan vandaag.

Overige favorieten zijn Fabio Aru, Michael Woods, David de la Cruz, Thomas De Gendt en Davide Villella.

Wieler Revue tipt Romain Bardet als favoriet voor de etappezege. 

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt naar keuze van CyclingLifestyle? Voorspel dan de winnaar van de etappe van vandaag op onze Facebook-pagina of waag een gokje op Twitter!

Foto's: Cor Vos, La Vuelta