Dylan Teuns opent Arctic Race of Norway

De zegereeks van de Belg van BMC blijft maar voortduren.

Dylan Teuns opent Arctic Race of Norway
  • Afbeelding van Dylan Teuns Dylan Teuns

De eerste rit in de Arctic Race of Norway is gewonnen door Dylan Teuns. Het Belgische goudhaantje van BMC, de laatste weken al de beste in de rondes van Wallonië en Polen, was te Narvik onklopbaar in de oplopende laatste rechte lijn. Door zijn zege in de openingsrit is Teuns tevens de eerste leiders in de Noorse rittenkoers.

De wielerkoers boven de poolcirkel werd op het eiland Andørja op gang geschoten. Vanuit het kleine vissersdorpje Engenes wachtten er 156,5 kilometer naar de finish in Narvik. Het Noorse landschap inspireerde vier man om hun kans te wagen in een vroege ontsnapping. De ervaren rot Bernhard Eisel (Dimension Data) werd gezelschap gehouden door Daniel Diaz (Delko Marseille Provence KTM), Øivind Lukkedal (Team Coop) en Jon Soeveras Breivold (Team FixIt.no). De vier kregen meer dan vier minuten, maar hun ontsnapping bleek gedoemd te mislukken.

Met nog 26 kilometer te gaan sloten Eduard Michael Grosu, Gatis Smukulis, Loic Chetout en Kenneth Vanbilsen aan. Even later was het de Roemeen van Nippo - Vini Fantini die op de natte Noorse wegen naar de zege probeerde te soleren, maar bij het binnenrijden van Narvik was hij alweer opgeslokt door het peloton.

In de afsluitende plaatselijke ronde stond de beklimming van de Skistua nog op het programma. Op deze 2,3 kilometer lange klim aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6% waagde Fabien Grellier (Direct Energie) zijn kans. In de afdaling werd hij echter weer bijgehaald, waarna een chaotische sprint volgde. In de oplopende laatste rechte lijn timede Teuns zijn versnelling perfect.

Door zijn overwinning kreeg Teuns even later op het podium de eerste leiderstrui aangereikt. Die mag hij morgen verdedigen in een 184,5 kilometer lange rit van Sjøvegan naar het vliegveld van Bardufoss.

Voor Teuns is het alweer de zesde zege in achttien dagen. Hij won de eindklassementen van de rondes van Polen en Wallonië, en in beide rondes graaide hij ook nog wat ritzeges mee. Voor zijn zegereeks begon had hij nog geen overwinningen bij de profs geboekt.

Foto: Cor Vos