Ronde van Polen: Teuns klautert naar de overwinning

Dylan Teuns toont zijn goede vorm nog maar eens.

Ronde van Polen: Teuns klautert naar de overwinning
  • Afbeelding van Dylan Teuns Dylan Teuns

Dylan Teuns heeft zijn goede vorm een vervolg gegeven door de derde etappe in de Ronde van Polen te winnen. De Belg van BMC bleef Peter Sagan en Rafal Majka voor. Op een vierde plek was Wilco Kelderman de beste Nederlander. Sagan is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Na twee sprintetappes moesten de klassementsmannen vandaag aan de bak in de Ronde van Polen. Er stond een tocht van 161 kilometer naar Szczyrk op het programma, met een finish heuvelop en een zeer geaccidenteerde finale. Een groep van zeven renners zou zich vroeg in de wedstrijd losmaken van het peloton. Daarbij zaten enkele interessante namen, want onder anderen Bert-Jan Lindeman, Maxime Monfort en Sébastian Reichenbach kozen voor de vlucht van de dag. Zij werden vergezeld door Maciej Paterski, Remi Cavagna, Adam Stachowiak en José Gonçalves.

Ondertussen zette Team Sky, met Danny van Poppel in de leiderstrui, zich op kop van het peloton. De tactiek die de Britten in de Tour de France hanteerden, werd ook vandaag in Polen gebruikt. Het zevental kreeg tussen de drie en vier minuten, maar verder kwamen ze niet. Net voor de finale zat de vlucht van de dag er dan ook alweer op. Vervolgens was het in volle vaart naar de laatste klimmetjes, daarbij nam vooral Team Katusha Alpecin veel hooi op de vork.

Aanval Jack Haig

De Zwitserse formatie draaide op de voorlaatste klim in dienst van Simon Spilak en Ilnur Zakarin de gashendel nog eens verder open. Die laatste trok op ruim veertien kilometer van de meet ten aanval, maar werd snel weer ingerekend door het strakke tempo van Rohan Dennis. De volgende die het probeerde was Jack Haig, de jonge Australiër kreeg niemand met zich mee maar sloeg wel een mooi gaatje. Net voor de laatste kilometer zat zijn aanval er echter ook op. 

Ondanks het hoge tempo overleefde ook Peter Sagan de schifting, waardoor de wereldkampioen kon meestrijden om de overwinning op het laatste steile puistje. De eerste die versnelde op de Poolse Muur van Huy was Valerio Conti, maar hij werd ingehaald door Adam Yates en Teuns. Yates moest de rol lossen, maar Teuns vond nog wel een extra versnelling. Kelderman, Majka en Sagan kwam nog dicht in de buurt, maar konden hem niet afhouden van zijn eerste WorldTour-zege.

Foto: Cor Vos