Fabio Aru verovert leiderstrui: 'Prachtig, maar de Tour duurt nog lang'

De kopman van Astana reed in de twaalfde etappe Chris Froome uit het geel.

Fabio Aru verovert leiderstrui: 'Prachtig, maar de Tour duurt nog lang'
  • Afbeelding van Astana Astana
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome
  • Afbeelding van Fabio Aru Fabio Aru

In Peyragudes mag Fabio Aru zijn eerste gele trui aantrekken. In de steile slotmeters van de twaalfde etappe pakte hij met een derde plek in de daguitslag de leiding over van Chris Froome in het algemeen klassement.

Op 350 meter van de meet ontbond de winnaar van de rit naar La Planche des Belles Filles zijn duivels op de steile laatste rechte lijn. De inspanning leverde Aru niet zijn tweede etappezege op, maar doordat de Italiaan Chris Froome uit het wiel reed veroverde hij wel de eerste plaats in het klassement.

Aru droeg in het verleden al de leiderstrui in zowel de Giro d'Italia als de Vuelta a España, maar het geel droeg hij nog nooit. "Deze eerste gele trui is een van de mooiste dingen die me kon overkomen", zegt een blije Aru na afloop van de rit. 

"Het was een lastige dag vandaag. Op een groot deel van het parkoers kregen we regen te verduren en Team Sky hield het tempo hoog. Ik ging al op 350 meter van de finish aan. Dat deed ik om een vroege selectie te maken."

Over zijn kansen op de eindzege is Aru terughoudend. "De Tour is nog lang", aldus de Sardijnse geletruidrager. "Morgen zal ook een zware dag worden."

Foto: Cor Vos