Tour de France: Eerste Pyreneeënrit prooi voor Romain Bardet; geel voor Fabio Aru

Op het vliegveld van Peyragudes verliest Chris Froome zijn gele trui aan Fabio Aru.

Tour de France: Eerste Pyreneeënrit prooi voor Romain Bardet; geel voor Fabio Aru
  • Afbeelding van Romain Bardet Romain Bardet
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome
  • Afbeelding van Fabio Aru Fabio Aru

De eerste Pyreneeënrit van de Tour de France is gewonnen door Romain Bardet. De kopman van AG2R La Mondiale timede in de steile slotfase van de koers op het vliegveld van Peyragudes perfect en snelde naar de zege. Fabio Aru neemt de gele trui over van Chris Froome.

Vanuit vertrekplaats Pau werd er direct gestreden om bij de vlucht van de dag te zijn. Na een furieus begin kregen twaalf man de vrijheid. Cyril Gautier (AG2R La Mondiale), Imañol Erviti (Movistar), Koen De Kort (Trek - Segafredo), Stefan Küng (BMC), Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Stephen Cummings (Dimension Data), Quick-Step Floors  duo Marcel Kittel en Jack Bauer, Nils Politt (Katusha-Alpecin), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Michael Matthews (Sunweb) en Julien Simon (Cofidis) jakkerden in hoog tempo over 's lands wegen.

Strijd om groen

Michael Matthews had een medevluchter vermoedelijk liever niet in de kopgroep willen zien. Net als in de koninginnenrit van afgelopen zondag zat hij mee in de aanval op jacht naar punten voor de groene trui. Maar nu zat ook Marcel Kittel mee. Matthews wist de tussensprint weliswaar te winnen, maar dankzij de tweede plaats van groenetruidrager Kittel had het erg veel weg van een pyrrusoverwinning voor de Australiër van Team Sunweb. Hij liep immers slechts drie punten in op zijn Duitse concurrent.

Wanneer de renners uiteindelijk serieus gingen klimmen liet Kittel al snel lopen. Matthews verrichtte echter nog goed werk voor de bolletjestrui voor Team Sunweb ploegmaat Warren Barguil. Op de Col de Menté, de eerste grote klim van de dag kaapte hij de volle punten weg voor Thomas de Gendt. In voorbereiding op de Port de Balès waagden Maxime Bouet en Brice Feillu hun kans.

Speldenprik Contador

De twee van Fortuneo - Oscaro belandden echter in een ouderwetse chasse patate en werden nog voor het bereiken van de top weer tot de orde geroepen. De klim zorgde er ook voor dat Jakob Fuglsang, in koers met twee breuken in zijn pols, werd gelost. Dit was onder meer de verdienste van het rijden van de Sky-trein. Een aanval van Alberto Contador bleek een schijnmanoeuvre.

In de kopgroep ontbrandde de wedstrijd ook op de Port de Balès. De in nevelen gehulde klim van buitencategorie was Stephen Cummings het beste gezind. Hij liet alles en iedereen achter op de beklimming en reed als eerste over de top. Zijn voorsprong op het aanstormende peloton was met net geen twee minuten zeker niet geruststellend.

Quintana zakt door ijs

Na een rappe afdaling vatte de Britse kampioen de beklimming van de Peyresourde aan met 2’10” voorsprong op de groep gele trui. Op de klassieke Tourcol hoopte Cummings op weg te gaan naar zijn derde ritzege in drie jaar. Helaas voor de aanvalslustige Cummings was zijn enige prijs vandaag het rode rugnummer. Nog voor de top van de Peyresourde werd hij gegrepen.

Ondanks een hachelijk moment van Chris Froome en Fabio Aru onderaan de afdaling begonnen de Tourfavorieten in gesloten formatie aan de Peyresourde. Movistar-kopman Nairo Quintana bleek al snel het eerste grote slachtoffer van de klim. De Colombiaan moest meer dan twee minuten prijsgeven op zijn concurrenten en zag na de Giro d'Italia ook zijn kans op de eindzege in de Tour definitief vervliegen.

Bardet en Aru vieren feest op steile slotmuur

Onder leiding van geletruidrager Chris Froome leidde Team Sky de dans. Vlak de top werd gerond betekende het straffe tempo ook problemen voor Alberto Contador. De renner van Trek - Segafredo verloor in de laatste kilometers veel terrein en werd zelfs nog achterhaald door Nairo Quintana. Waar Christopher Froome in 2012 nog moest wachten op zijn toenmalige kopman Bradley Wiggins kreeg hij nu vrij spel van zijn ploegleiders. Winnen deed Froome echter niet.

In de laatste steile meters moest de man in de gele trui immers de rol lossen. Hiervan profiteerde Romain Bardet optimaal. Hij timede zijn inspanning perfect en hij snelde op de slotmuur naar de etappezege. Achter de winnende Fransman bleek Fabio Aru de andere man in bonus. De kopman van Astana werd derde in de daguitslag, maar pakte het geel over van Froome, die pas twintig seconden later over de streep kwam. 

Het verschil tussen Fabio Aru en Froome in het klassement is nu zes seconden in het voordeel van de Italiaan. Bardet volgt op 25 seconden van Aru als de nummer drie in de rangschikking.

Foto's: Cor Vos