Chris Froome: 'Een voorbeeld van hoe snel het voorbij kan zijn'

Chris Froome verdedigde met succes zijn gele trui, maar de Touretappe naar Station des Rousse was niet zonder problemen.

Chris Froome: 'Een voorbeeld van hoe snel het voorbij kan zijn'
  • Afbeelding van Chris Froome Chris Froome

De achtste etappe van de Tour de France naar het Station des Rousses was een prooi voor de aanvallers en Chris Froome verdedigde zijn gele trui. Al was dat niet zonder slag of stoot.

Na een zeer snelle openingsfase ontstond na tachtig kilometer een omvangrijke kopgroep. Hoewel zij de zegen van het peloton kregen hield de Sky ploeg van kopman Chris Froome het tempo zeer hoog om het gat te beperken. Onder meer Laurens ten Dam, Mathias Frank en Pierre Latour stonden kort in het klassement en zaten mee voorin. Froome voelde de aanval op zijn trui aan en gaf zijn ploeg de opdracht te achtervolgen. 

"Vandaag waren er meerdere teams op uit om de gele trui over te nemen. Pierre Latour had kans, en ik denk Mathias Frank ook wel. We konden ze dus niet laten rijden. We hebben heel hard moeten achtervolgen en na de zware dag vandaag zal de pittige etappe van morgen wel eens beslissend voor de Tour zijn."

In de achtervolging op de leiders in de wedstrijd raakte de Sky train even van de rails. In de afdaling van de eerste col werd een krappe bocht verkeerd ingeschat en schoot de helft van de ploeg, inclusief Froome, rechtdoor. Gelukig voor de leider in het klassement was er genoeg uitloop in het gras en kon hij zonder problemen weer aansluiten.

"Dat foutje in de bocht is goed afgelopen, maar het is wel een voorbeeld van hoe snel het voorbij kan zijn. Zo'n fout kan zomaar het einde van je Tour betekenen. Gelukkig zijn Geraint Thomas en ik allebei niet gevallen en konden we goed terugkomen." 

Foto: Cor Vos