Steels over Kittel: “Hij steekt er fysiek bovenuit”

Marcel Kittel toont zich de beste sprinter van het moment. Tom Steels verklaart zijn succes.

Steels over Kittel: “Hij steekt er fysiek bovenuit”

Marcel Kittel toonde zich tot nog toe verreweg de beste sprinter van de Tour de France. De Duitser raasde gisteren met 71 kilometer per uur naar zijn tweede etappezege. Quick-Step Floors-ploegleider Tom Steels verklaart bij Sporza het succes van zijn kopman.

“Als je in de openingstijdrit negende wordt, dan kun je de sprintvoorbereiding iets meer verteren”, legt de negenvoudig Touretappe winnaar uit. “Hij heeft bewezen dat hij uit verloren positie toch nog kan terugkeren. Er is maar één iemand die dat kan en dat is Marcel. Dat is ook deels zijn sterkte. Als hij vanuit die positie nog gelanceerd kan worden, dan is hij ongelooflijk snel. Maar hij steekt er ook fysiek bovenuit. Als een concurrent vier keer moet opschuiven, dan verzuurt hij. Bij Marcel is dat niet altijd het geval, maar hij moet wel de ruimte krijgen.”

Daarnaast roemt de Belg het karakter van Kittel. Voornamelijk hoe rustig hij blijft in de onrustige massasprints. “In de koers zie je hem zelden dingen doen die niet kunnen. In zijn eerste jaar bij ons was er ook druk, maar hij won meteen en is blijven doorgaan. Als je de eerste rit in de Tour wint, dan lijkt alles makkelijk te gaan. Maar als je enkele dagen niet wint, dan kan dat een ander verhaal zijn. Nu is Marcel ontspannen. Zelfvertrouwen maakt een gigantisch verschil. Als je op zo’n manier kunt sprinten, dan win je meestal nog een aantal ritten.”

Foto: Cor Vos