Aru: ‘Spektakel leveren én winnen is een enorme bevrediging’

Fabio Aru boekte vandaag zijn eerste zege in de Tour de France. En wat voor een!

Aru: ‘Spektakel leveren én winnen is een enorme bevrediging’
  • Afbeelding van Fabio Aru Fabio Aru

Je zou het haast vergeten, maar eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat Fabio Aru dit jaar de Tour de France zou rijden. De honderdste Giro d’Italia: dat was zijn hoofddoel. Een knieblessure gooide echter roet in het eten. Na zijn zegetocht op La Planche des Belles Filles memoreerde hij aan de lastige maanden.

“Na de moeilijke momenten waar ik doorheen ben gegaan de afgelopen maanden, is het fantastisch om een etappe in de Tour de France te winnen", liet de renner van Astana direct na de etappe weten. "Dat miste nog in mijn carrière. Toen ik weer op mijn fiets stapte na mijn blessure die me er van weerhield mee te doen aan de Giro, bracht denken aan de Tour een lach op mijn gezicht.”

Met zijn zege trad hij in de voetsporen van Chris Froome en landgenoot en oud-ploeggenoot Vincenzo Nibali, die eerder in de Tour wonnen op de steile beklimming. “Ik had de klim naar La Planche des Belles Filles nooit eerder gedaan. Ik heb video’s bekeken van Froome en Nibali die in 2012 en 2014 wonnen. Dat is wat me er van overtuigde om op drie kilometer van de meet aan te vallen. Ik heb altijd al geprobeerd om spektakel te leveren aan de fans. Dat was mijn intentie, maar spektakel leveren én winnen is een enorme bevrediging.”

Foto: Cor Vos 

De knie van Fabio Aru drie maanden geleden: