Retro 2011: De Gendt houdt Andy Schleck af en wint bergetappe Ronde van Zwitserland

Dag op dag zes jaar geleden won Thomas De Gendt de zevende etappe in de Ronde van Zwitserland na een fabelachtige solo.

Retro 2011: De Gendt houdt Andy Schleck af en wint bergetappe Ronde van Zwitserland
  • Thomas De Gendt Thomas De Gendt

Vandaag in Retro aandacht voor een Thomas De Gendtje. In de Ronde van Zwitserland van 2011 glipt de Belg weg uit een uitgebreide kopgroep en houdt op de slotklim onder andere Andy Schleck af.

Thomas De Gendt is intussen al welbekend bij het wielerpubliek. In 2011 liet de renner van het toenmalige Vacansoleil-DCM voor het eerst een glimp van zijn klasse zien in de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland.

Vanuit Vaduz, de hoofdstad van Liechtenstein, trekt het peloton in de zevende etappe via een lus door Zwitserland richting Serfaus, in Oostenrijk. Een trip van 222,8 kilometer. Na zeven kilometer valt Michael Albasini aan en krijgt zestien renners mee in zijn zog. Daarbij klinkende namen als Andy Schleck, George Hincapie, Christian Vandevelde, Luca Paolini, Enrico Gasparotto en ene Thomas De Gendt.

De Gendt voert de forcing

De Gendt solo

Op enkele kilometers voor de slotklim trekt De Gendt er alleen op uit. Er is dan nog meer dan tien kilometer te rijden en achter hem is Andy Schleck volledig ontketend. Maar het onwaarschijnlijke gebeurd, De Gendt blijft uit de klauwen van Schleck en houdt uiteindelijk nog 35 seconden over.

Foto: Cor Vos