Giro d'Italia vandaag: 11 | Firenze-Bagno di Romagna | 161 kilometer

Hoe doorstaat Tom Dumoulin zijn eerste dag in de roze trui?

Giro d'Italia vandaag: 11 | Firenze-Bagno di Romagna | 161 kilometer

Tom Dumoulin is de nieuwe rozetruidrager. En de Nederlander is hot topic in Nederland, maar ook daarbuiten. En waarom ook niet? Zijn prestatie in de tijdrit was fenomenaal. Hoe gaat de Limburger met zijn ploeg Team Sunweb om met het roze, dat hij vorig jaar al zes dagen droeg? Dit is een ideale etappe om dat te testen.

Streek

Tekst Ludo van Klooster

De renners rijden vanuit de regio Toscane naar de regio Emilia Romagna over vier bergpassen. Na 111 kilometer passeren ze voor het eerst de finishplaats, het kuuroord Bagno di Romagna. Hierna maken ze dan nog een pittige lus van vijftig kilometer.

Net als bij de laatste start uit Florence in 2005 valt de startvlag bij het wielermuseum van Gino Bartali in de deelgemeente Ponte a Ema, waar de campionissimo is geboren. Het museum, zo vertelde de krant La Nazione di Oggi begin januari, dient dringend opgeknapt te worden, de Giro-start kan ook daarvoor het beginsignaal zijn.

Bartali won drie keer de Giro en twee keer de Tour, maar echt populair werd hij mede door zijn tweestrijd met Fausto Coppi, die verderop in de Giro zijn eerbetoon krijgt. Italië dat zich net na de oorlog tot een republiek had hervormd, verdeelde zich in twee kampen: de Bartaliani en de Coppiani in een tijd dat wielrennen veel populairder was dan voetbal.

Toscane en Emilia-Romagna: wordt het nog beter dan dit?

Parkoers

Tekst Ludo van Klooster

Een uitdagend parkoers.

Een lastige en zeer geaccidenteerde rit met na vijftien kilometer de eerste van vier klimmen, de Passo della Consuma. De zestien kilometers tegen een hellingspercentage van 7 procent zullen zeker zorgen voor een vluchtgroep, die op de volgende klimmen (de Calla, de Sella di Ragio en de Fumaiolo) zal worden uitgedund.

Of de vluchters kampen voor de ritzege lijkt moeilijk met de laatste 25 kilometer in dalende lijn, maar onmogelijk is het niet. Twee jaar terug lukte het Davide Formolo in een soortgelijke rit, hij schudde zijn medevluchters af op vijftien kilometer van de finish. Zij werden in een korte tussenklim ingehaald door het peloton, maar Formolo toonde zijn talent en bleef de aanstormende groep in de tien kilometer afdaling steeds twintig seconden voor. Ook vandaag is er halverwege de laatste afdaling nog een stijgend stukje om weg te raken, gaat de Veronees het nog eens proberen?

Favorieten

Dit zijn ze, de overgangsetappes. Etappes waarvan je echt niet weet wie je als winnaar zou moeten aanwijzen. Een renner die gebrand is op revanche na het mislopen van de zege in Peschici en hier een parkoers naar zijn maat vindt is in ieder geval Giovanni Visconti. De Siciliaan zal mee zijn in de vlucht, daar kun je wat ons betreft wel een tientje op zetten.

Staan de twee hoofdrolspelers van de etappe naar Peschici opnieuw in de spotlights?

De kleuren van Bardiani-CSF zijn al wel in beeld geweest deze Giro, maar nog niet in de vorm van Giulio Ciccone. Wat kan hij vandaag? BMC Racing Team heeft een potentieel sterk aanvallend Belgisch koppel met Ben Hermans en Dylan Teuns, waar Cannondale-Drapac vijf potentiële winnaars heeft: Pierre RollandDavide FormoloTom-Jelte SlagterDavide Villella en Michael Woods.

Orica-Scott moet vanaf nu de aanval zoeken en daarvoor hoort Rubén Plaza de aangewezen man te zijn. Bij Dimension Data heeft men met Omar Fraile en Nathan Haas twee zeer gevaarlijke klanten, waar Team Katusha Alpecin wellicht José Gonçalves vooruit zal sturen.

Tom-Jelte Slagter zal zich eindelijk weer eens willen tonen.

Verder mogen we nog iets verwachten van Valerio ContiMatej MohoricSimone PetilliMatteo Busato en Daniel Martinez. Wij zien de klassementsrenners hier nog niet alle kaarten op tafel gooien, maar schrik er niet van als deze etappe een kleine vorm van oorlog teweegbrengt! 

Wieler Revue tipt op deze moeilijke dag Giovanni Visconti als etappewinnaar.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt van Cycling Lifestyle? Voorspel dan nu de winnaar op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Uit de winnaars wordt een kortingscode geloot die recht geeft op een gratis t-shirt van Cycling Lifestyle.

Deze prijs (een t-shirt van Cycology of The Vandal naar keuze) wordt beschikbaar gesteld door www.cyclinglifestyle.nlDe grootste en mooiste collectie cycling t-shirts en fietscadeaus!

Foto's: Cor Vos, Giro d'Italia