Het klassieke voorjaar zit erop. Tijd voor de ronderenners!
Zo, dat waren de lenteklassiekers. Opgesomd: Greg van Avermaet, Philippe Gilbert en Alejandro Valverde. Het voorjaar zit er bijna helemaal op. De staart van de overgang naar de grote rondes wordt gevormd door de voorbereiding op de eerste van drie lange rittenkoersen. De Ronde van Romandië maakt al jaren deel uit van de WorldTour en is de ideale voorbereiding op de Giro d'Italia. Maar: slecht weer houdt de Giro-renners de laatste jaren weg uit Zwitserland. Dus wordt het een Tour de France-voorbereiding.
Historie
De Ronde van Romandië deed haar intrede kort na de Tweede Wereldoorlog. In 1947 vond de eerste editie plaats. Désiré Keteleer uit België werd de eerste winnaar in de Franstalige streek van Zwitserland.
Een jaar later kenden de Zwitsers zelf succes met de eindzege van Ferdi Kübler. De thuisrijder won de Zwitserse rittenkoers later nog in 1951. Het was de eerste van in totaal 12 Zwitserse klassementzeges. Pascal Richard en Tony Rominger wonnen beiden twee keer.
Stephen Roche heeft de meeste eindzeges op zak in Romandië. De Ier won drie keer in Zwitserland. Chris Froome is de enige actieve renner die in de buurt komt van Roche: als hij zondag de winnaar is, komt hij op gelijke hoogte met de Ier.
Op de erelijst staan vier Nederlanders. Na Joop Zoetemelk (1974), Johan van der Velde (1978) en Gérard Veldscholten (1988) werd Thomas Dekker in 2007 de laatste Nederlandse eindwinnaar.
Laatste tien winnaars
2016: Nairo Quintana (COL)
2015: Ilnur Zakarin (RUS)
2014: Chris Froome (GBR)
2013: Chris Froome (GBR)
2012: Bradley Wiggins (GBR)
2011: Cadel Evans (AUS)
2010: Simon Spilak (SLW)
2009: Roman Kreuziger (TSJ)
2008: Andreas Klöden (DUI)
2007: Thomas Dekker (NED)
Parkoers
Zes etappes, waarvan twee tijdritten: is dat niet wat veel, heren organisatoren? Voor de poorten van het hoofdkantoor van de UCI start de Ronde van Romandië met een proloog van net geen vijf kilometer. De klassementsrenners kunnen dus een eerste keer kort hun benen testen.
De klassementsmannen die in de proloog hun benen al lieten verzuren, moeten in de eerste rit in lijn hetzelfde doen. In Champéry staat namelijk een aankomst bergop op het menu. Niet te verwarren met Chambéry, waar de negende etappe van de Tour de France op 9 juli aankomt.
Wat volgen zijn twee ritten die in een grote ronde zouden worden gedoopt tot overgangsetappes. Veel scenario's zijn op deze etappes van toepassing.
De vierde rit is wellicht net wat selectiever dan de derde. Maar ook hier hangt het ervan af: willen de renners koers maken?
De absolute koninginnenrit is zoals vaker op de voorlaatste dag gepland. Op weg naar Leysin volgen de Jaunpass, de klim naar Saanenmöser en de Col du Pillon. De klim naar Leysin moet voor de beslissing in de ronde zorgen.
Is die beslissing in de vijfde rit nog niet gevallen, volgt ze in de slotetappe. Een tijdrit in en rond Lausanne, ware het niet dat het niet meer de traditionele tijdrit is zoals deze vroeger vaak werd verreden.
Tot aan het Lac de Sauvablin loopt het omhoog, waarna de renners bergaf weer terugkeren naar Lausanne. Op het Place des Fêtes de Bellerive wordt de winnaar van de 71ste editie van de Ronde van Romandië
Favorieten
De Ronde van Romandië is dit jaar minder een voorbereiding op de Giro d'Italia en meer een testcase voor de Tour de France. Het is namelijk een strijd der Angelsaksische titanen. Chris Froome en Richie Porte bekampen elkaar voor het eerst dit jaar in een ronde. Wellicht gaan zij bepalen wie er wint in Zwitserland.
Kort achter hen volgt een renner die de afgelopen weken al veel indruk maakte. Ion Izagirre moet zien dat hij niet te veel tijd verliest bergop en kan dan best eens kans maken op een stek op het eindpodium. Datzelfde geldt - qua vorm tenminste - voor Roman Kreuziger. De Tsjechisch kampioen was bij de beste renners in Luik-Bastenaken-Luik.
Mocht Porte het zelf niet kunnen klaren, kan Tejay van Garderen - die wél de Giro voorbereidt - nog in aanmerking komen voor een kort klassement. En wat kan thuisrijder Sébastien Reichenbach in eigen streek? Quick-Step Floors kijkt uit naar de prestaties van Bob Jungels, terwijl Team Katusha Alpecin met Simon Spilak een oud winnaar aan de start heeft die altijd goed presteert in Romandië. Voor Ilnur Zakarin geldt hetzelfde.
Team LottoNL-Jumbo kijkt naar Robert Gesink, maar vooral naar Primoz Roglic. Wilco Kelderman moet samen met Warren Barguil de dienst uitmaken voor Team Sunweb. Outsiders? David Gaudu, Louis Meintjes, Jarlinson Pantano en Rigoberto Urán.
Onze favorieten
*****
Richie Porte
****
Chris Froome & Ion Izagirre
***
Roman Kreuziger, Primoz Roglic & Simon Spilak
**
Bob Jungels, Sébastien Reichenbach, Rigoberto Urán & Ilnur Zakarin
*
Warren Barguil, Pierre-Roger Latour, Louis Meintjes, Jarlinson Pantano & Tejay van Garderen
Televisie
De Ronde van Romandië is exclusief in handen van Eurosport. Vanaf dinsdag tot en met zaterdag is de koers vanaf 16.00u te volgen, zondag kunt u om 14.00u inschakelen voor de slottijdrit. Geniet van het prachtige Zwitserland!
Foto's: Cor Vos, Ronde van Romandië