Luik-Bastenaken-Luik: vier voor Valverde

De Spanjaard kwam als eerste over de streep in Ans.

Luik-Bastenaken-Luik: vier voor Valverde

Alejandro Valverde schreef Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam. De Spanjaard beantwoordde op de Côte d'Ans een aanval van Daniel Martin en won voor een vierde keer.

Luik-Bastenaken-Luik werd voor het peloton een manier om de gedachten te verzetten na het vreselijke nieuws van gisteren. Michele Scarponi werd herdacht met een applaus van een minuut voorafgaand aan de start. 

Een groep van acht, met onder meer Nick van der Lijke van Roompot-Nederlandse Loterij aanwezig, verzorgde de lange aanval. Dertien minuten was de maximale voorgift, met Movistar Team werkend voor topfavoriet Alejandro Valverde in het peloton.

Afwachten

Het duurde lang voor er beweging kwam in de grote groep. Met vijf minuten voorsprong toog de kopgroep naar de Côte de la Redoute. Daar ging er een minuut van dat gat af, doordat Roman Kreuziger voor Orica-Scott de boel op een lint trok. 

Anthony Perez van Cofidis was ondertussen vooraan vertrokken. Hij had met Stéphane Rossetto een ploeggenoot mee in de kopgroep. In aanloop naar de Côte de la Roche-aux-Faucons werd de voorsprong zienderogen kleiner. 

Op de Roche-aux-Faucons was Kreuziger andermaal heel sterk. De Tsjechisch kampioen opende de debatten voor zijn kopmannen en kwam weg in een groepje, waarbij met Sam Oomen en Tim Wellens twee renners uit de lage landen waren vertegenwoordigd.

Explosie

Maar in het peloton deden Gianni Moscon en José Joaquin Rojas het werk voor Michal Kwiatkowski en Valverde. Op de Côte de Saint-Nicolas kon de volgende schifting worden gemaakt. Wellens maakte in zijn eentje de oversteek naar Rossetto voor de voet. Met tien seconden voorsprong draaide hij de Saint-Nicolas op.

Sergio Henao probeerde de forcing te voeren, waarna op de top een achttal een goede indruk maakte. Davide Formolo sloot als laatste aan en demarreerde meteen. Met een dertigtal renners toog het peloton naar de laatste beklimming van de dag, de Côte d'Ans. 

Daar was het Daniel Martin die met een ongelooflijke versnelling er vandoor ging. De enige die de Ier nog kon bijhalen, was Alejandro Valverde. De Spanjaard van Movistar Team won twee dagen voor zijn 37ste verjaardag voor de vierde keer Luik-Bastenaken-Luik.

Foto: Cor Vos