In beeld: 10 geweldige zeges van Scarponi

Een eerbetoon aan de overleden Michele Scarponi.

In beeld: 10 geweldige zeges van Scarponi

Michele Scarponi kwam op 22 april bij een trainingsongeval om het leven. De Italiaan was naast een sfeermaker en meesterknecht ook iemand die prachtige zeges behaalde.

1. Tirreno-Adriatico 2009: ritwinst in Camerino

In 2004 begint Michele Scarponi met winnen. Drie jaar later boekt de renner uit de Marche zijn volgende zeges, net als eerder in de Settimana Coppi e Bartali. In 2009 slaat de Italiaan gelijk een grote slag. In Tirreno-Adriatico is hij de beste op weg naar Camerino, na een lange en loodzware koninginnenrit.

De Italiaan verslaat vriend Stefano Garzelli in een rechtstreeks duel.

2. Eindwinst Tirreno-Adriatico 2009

De ritzege in etappe 6 brengt Scarponi aan de leiding. De renner van Serramenti PVC Diquigiovanni- Androni Giocattoli gaat ook met de eindzege aan de haal. Tot dan toe het hoogtepunt uit zijn carrière.

Scarponi op het eindpodium, met Stefano Garzelli (l) en Andreas Klöden (r).

3. Giro d'Italia 2009: ritwinst in Mayrhofen

In de Giro d'Italia bouwt de Italiaan voort aan zijn erelijst. In de zesde rit naar het Oostenrijkse skioord Mayrhofen soleert Scarponi naar ritwinst.

Een halve minuut achter de Italiaan wordt Edvald Boasson Hagen tweede.

4. Giro d'Italia 2009: etappezege Benevento

Scarponi is dat jaar niet te stoppen. Ook in Benevento, in de achttiende rit, komt hij als winnaar over de streep.

Felix Cardenas wordt (niet in beeld) tweede, voor Danny Pate (l).

5. Tirreno-Adriatico 2010: de beste in Chieti

Een jaar later keert Scarponi terug in Tirreno-Adriatico om zijn titel te verdedigen. Eindwinst zit er niet in, wel de etappezege in het prachtige Chieti.

Chieti leert Scarponi kennen.

6. Giro d'Italia 2010: juichen in Aprica

En ook de Giro wordt een succesverhaal in die periode. Drie weken klimt de Italiaan met de besten, alleen zijn tijdrit laat hem in de steek. In Aprica klopt hij toch de Liquigas-tandem Ivan Basso en Vincenzo Nibali.

Op het podium in Aprica.

7. Tirreno-Adriatico 2011: opnieuw Chieti

De aankomst in Chieti kent Scarponi nog van een jaar daarvoor. Inmiddels heeft hij het tenue van Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli geruild voor dat van Lampre-ISD. Ploeggenoot Damiano Cunego juicht mee.

Hetzelfde beeld, ander tenue.

8. Ronde van Catalonië 2011: eindwinst om groene tafel

In de Ronde van Catalonië van 2011 is Alberto Contador ongenaakbaar. Hij wint de koninginnenrit met 23 seconden voorsprong op Scarponi, ook het verschil op de eindafrekening. Alleen: cero, cero, cinqo. Contador geschrapt, Scarponi winnaar.

Contador en Scarponi waren goede vrienden binnen en buiten de koers.

9. Giro d'Italia 2011: ook hier DSQ Contador

Hetzelfde verhaal voor Catalonië geldt voor een wedstrijd die nog íéts belangrijker is. In de Giro van 2011 kent Contador echt geen gelijke. Achter hem strijden Scarponi en Nibali om de kruimels. De groene tafelkruimel is voor Il Presidente.

Op het eindpodium in Milaan.

10. Tour of the Alps 2017: een eigen slotakkoord

In 2013 wint Scarponi de Gran Premio Costa degli Etruschi. Hij moet drieënhalf jaar wachten op zijn allerlaatste zege, professionele zege nummer 19. Het is afgelopen maandag, in de Tour of the Alps. Op weg naar Hungerburg sluipt de Astana-renner mee met Domenico Pozzovivo en Geraint Thomas. Nog meer renners sluiten aan, maar Scarponi wint even buiten Innsbruck. Het is een eigen slotakkoord op een geweldige professionele carrière, die een tragisch einde kent.

Wat een geweldige oerkreet.

Ciao Michele.

Foto's: Cor Vos