Brabantse Pijl: Colbrelli met indrukwekkende zege

Sonny Colbrelli was de beste in de Brabantse Pijl.

Brabantse Pijl: Colbrelli met indrukwekkende zege
  • Afbeelding van Sonny Colbrelli Sonny Colbrelli

De Brabantse Pijl werd een prooi voor Sonny Colbrelli. De Italiaan was in Overijse de sterkste, voor Petr Vakoc en Tiesj Benoot.

Met de Brabantse Pijl werd het heuvelluik van de aprilmaand ingeluid. Sinds 2010 was de Brabantse Pijl verschoven op de kalender. In plaats van het laatste weekend van maart, was er nu plaats voor de Vlaamse koers op de woensdag tussen Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race.

Met die verschuiving op de kalender ging ook een verandering van het parkoers gepaard. Werden er eerder in de finale lokale rondjes rond de Bruine Put en de Alsemberg gevormd, nu was een 23,4 kilometer lange plaatselijke omloop in en rond Overijse het strijdtoneel.

Vijf vooraan

Vijf renners begaven zich in de vlucht van de dag. Brits kampioen Adam Blythe (Aqua Blue Sport), Zakkari Dempster (Israel Cycling Academy), Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Protect), Lorenzo Rota (Bardiani-CSF) en Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data) waren de namen.

Met Philippe Gilbert, Michael Matthews en Tim Wellens waren er alvast mooie namen aanwezig. Maar het gilde potentiële winnaars was zoals ieder jaar heel groot. Door een trage aanloop naar de heuvelzone van het peloton pakten de vijf een vijftal minuten voorsprong. Op de plaatselijke omloop ging het tempo achteraan de hoogte in.

Interessante groep

Op vijftig kilometer van de meet kwam er een grote groep los, met daarbij onder meer Sonny Colbrelli en Dries Devenyns. Een tiental liep uiteindelijk een dikke halve minuut uit. In het peloton reed vooral Direct Énergie voor Bryan Coquard.

Die ging op de Hertstraat in de achtervolging. Een klein groepje volgde hem, waardoor het wat stilviel. Het gat bedroeg de hele finale zo'n twintig seconden, waarna Tim Wellens op de top van de Ijskelderlaan de sprong waagde naar de kopgroep. Petr Vakoc - vorig jaar winnaar - ging mee.

Het peloton was verslagen. Op het Schavei sloten Vakoc en Wellens aan, waarna Colbrelli niet te verslaan was. Oververdiend reed de Italiaan van Bahrain Merida naar de zege.

Foto: Cor Vos