Dumoulin en Team Sunweb hopen nog altijd op podiumplaats Tirreno

Tom Dumoulin werd zevende in de zware vijfde etappe van Tirreno-Adriatico. Hij staat vijfde in het klassement, op een zu...

Dumoulin en Team Sunweb hopen nog altijd op podiumplaats Tirreno
  • Team DSM Team DSM

Tom Dumoulin werd zevende in de zware vijfde etappe van Tirreno-Adriatico. Hij staat vijfde in het klassement, op een zucht van het podium.

De Limburger maakte deel uit van een de eerste groep die over de streep kwam. Peter Sagan won de etappe, Bauke Mollema werd vijfde en Dumoulin zevende. Met het wegvallen van Jonathan Castroviejo uit de top van het klassement, schoof de tweevoudig ritwinnaar in de Tour de France van 2016 een plaatsje op naar de vijfde stek in de tussenstand.

Toch zag het er niet naar uit dat Dumoulin een goede prestatie ging leveren, erkende hij zelf achteraf. "De ploeg heeft mijn dag goed gered. Aan het begin van de wedstrijd voelde ik me namelijk helemaal niet goed. Maar de ploeg hield me gemotiveerd en zorgde ervoor dat ik in goede positie bleef."

'Kans op goed klassement'

Dumoulin moest wat meters laten op een groepje van vier op de steile muur in Fermo. Thibaut Pinot, Nairo Quintana, Primoz Roglic en Geraint Thomas konden echter niet doortrekken, waarna de Nederlander terug kwam in de voorste linies van de koers. "Ik had alleen geen benen om voor de zege te kunnen sprinten", was hij realistisch.

Ploegleider Aike Visbeek ziet perspectief voor de rest van de ronde. De zesde etappe is namelijk vlak en de slotrit betreft de traditionele tien kilometer lange individuele tijdrit in San Benedetto del Tronto. "Ik ben trots op de ploeg, want het was een moeilijke dag voor Tom en de jongens hebben hem geweldig gesteund. We liggen nog altijd op koers voor een goed klassement met Tom. We zullen de focus hierop ook in de zesde etappe blijven behouden."

Foto's: Cor Vos.