Parijs-Nice: Démare opent Koers naar de Zon in waaierrit

Arnaud Démare is de eerste leider in Parijs-Nice. De Fransman won een knotsgekke eerste etappe met start en aankomst in...

Parijs-Nice: Démare opent Koers naar de Zon in waaierrit
  • Afbeelding van Arnaud Démare Arnaud Démare

Arnaud Démare is de eerste leider in Parijs-Nice. De Fransman won een knotsgekke eerste etappe met start en aankomst in Bois-d'Arcy.

Met Parijs-Nice op het programma konden we zeggen dat vanaf deze week het wielerseizoen goed en wel werd afgetrapt. Op het menu stonden acht dagen met afwisselend parkoers: drie vlakke etappes, gevolgd door een korte tijdrit, opnieuw een vlakke rit en een slotweekend om duimen en vingers bij af te likken.

Twee renners die graag hadden gestart maar wegens ziekte en blessures grote afwezigen zijn in de Franse koers, waren Wout Poels en Alejandro Valverde. Poels moest afzeggen wegens een knieblessure, de Spanjaard had last van koorts en moest uitzieken. Wel aanwezig om te strijden voor de eindzege: Richie Porte en Alberto Contador. De Australiër en Spanjaard, beiden met de Tour de France als hoofddoel, konden hier mano a mano de strijd aangaan.

Wind of een gewone sprint?

De eerste etappe ging van en naar Bois-d'Arcy, een klein dorpje in het Franse departement Yvelines. Met net geen 150 kilometer op de teller aan de streep, zouden de renners een goede opwarmer hebben voor de rest van de week. Echter: het was koud en guur. Regen en wind waren belangrijk in de eerste etappe, waardoor misschien wel eens waaiers konden worden gevormd. Na een uur koers kwam toch de zon wat opzetten.

Een oude bekende in de kopgroep van de dag: Sylvain Chavanel vertegenwoordigde Direct Énergie. Met Romain Hardy was er voor Fortunéo-Vital Concept een tweede Franse vluchter aanwezig. De Sloveen Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) en de Let Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM) maakten het viertal compleet.

Eerste plooien in klassement

Al na veertig kilometer koers ontstonden de eerste waaiers in het peloton. Topfavorieten Contador en Porte lieten zich allebei ringeloren in de waaiervorming. Van de favorieten voor het klassement waren enkel Julian Alaphilippe, Sergio Henao, Tony Gallopin, Ion Izagirre en Daniel Martin vooraan vertegenwoordigd.

De koplopers werden snel bijgebeend door de eerste groep favorieten, met 27 renners in totaal. FDJ en Quick Step-Floors hadden beide zes renners in de voorste groep. Maar ook de tweede groep was niet groot. Waar het gat even een halve minuut bedroeg, werd het verschil in de laatste wedstrijdkilometers weer groter. In de finale werd de voorste waaier in tweeën gereden. Onder meer Izagirre reed letterlijk de weide in. In de tweede groep sloeg Romain Bardet tegen de vlakte.

Met enorm veel steun van de ploegleiderswagen kwam de Fransman weer terug in de tweede groep. Het verschil bedroeg in het slot een kleine minuut tussen de twee voorste groepen. Met Kittel en Coquard moesten twee topsprinters afgeven in de slotkilometers. Ook Greipel moest eraf. In de voorlaatste kilometer viel Julian Alaphilippe aan. Tony Gallopin wilde volgen, maar kon niet. Arnaud Démare wist wel de aansluiting te maken. Hij maakte het vervolgens subliem af.

Foto's: Cor Vos