Volta ao Algarve: Dan Martin drijft boven als winnaar op Alto da Foia

De bergrit in de tweede etappe van de Volta ao Algarve kreeg Daniel Martin als winnaar. De Ier won voor Primoz Roglic va...

Volta ao Algarve: Dan Martin drijft boven als winnaar op Alto da Foia
  • Dan Martin Dan Martin
  • Primož Roglič Primož Roglič

De bergrit in de tweede etappe van de Volta ao Algarve kreeg Daniel Martin als winnaar. De Ier won voor Primoz Roglic van Team LottoNL-Jumbo.

De Volta ao Algarve werd gisteren in schoonheid geopend door Fernando Gaviria. Het Colombiaanse wonderkind van Quick-Step Floors was in de massasprint ruim de snelste, ondanks onterecht geklaag van André Greipel.

De tweede etappe kende een aankomst bergop op de Alto da Foia. Naast deze etappe waren ook de derde (tijdrit van 18 kilometer) en de slotrit op zondag naar de Alto do Malhão belangrijk voor het klassement. Ook vorig jaar was de Alto da Foia een onderdeel van de Volta ao Algarve, destijds kwam Luis Léon Sánchez als eerste boven.

Ook in Portugal overleeft Belg

Nadat Tim Wellens de laatst overblijvende vluchter was eerder op de middag in de Ruta del Sol, viel die eer in deze wedstrijd toe aan Edward Theuns. De Belg van Trek-Segafredo maakte aanvankelijk deel uit van een kopgroep van acht. In de kop van de koers zat voor de tweede dag op rij Brian van Goethem van Roompot-Nederlandse Loterij.

Op twintig kilometer van de streep was Theuns' avontuur voorbij. Team Katusha Alpecin en Quick-Step Floors leidden het peloton. Zij hadden beide een Martin als kopman; Tony voor de Zwitserse ploeg, Daniel voor de Belgische. Daniel Martin kwam al vroeg op de slotklim op kop te liggen, met twee ploeggenoten. Zdenek Stybar en Enric Mas brachten de Ier. Die bleef alleen over, tot hij gezelschap kreeg van Michal Kwiatkowski (Team Sky), Primoz Roglic (Team LottoNL-Jumbo) en Amaro Antunes (W52-FC Porto).

De Pool en de Portugees haakten af na een versnelling van Martin. Die ging met Roglic een duel uitvechten om de ritzege. De Sloveen dacht echter ook aan het klassement en reed de slotkilometer bijna in volle vaart. In de sprint-à-deux versloeg Martin hem nipt.

Foto's: Cor Vos