Diego Ulissi begon zijn seizoen met een vijfde plaats in de Tour Down Under. De Italiaan blikt alvast vooruit op de rest van zijn seizoen.
"Mijn derde Tour Down Under was een goede", bespreekt hij met Cyclingnews de eerste koers van 2017. "Mijn conditie is natuurlijk nog niet op zijn best. Maar op Willunga Hill kon ik mijn inspanningen goed leveren. Ik liet de rest gaan aan het begin van de beklimming, maar kon aan het einde goed terugkomen." De Italiaan van UAE Abu Dhabi eindigde als vierde in de koninginnenrit.
Daarmee verzekerde hij zich van een vijfde plaats in het eindklassement. "Het was belangrijk voor mijn ploeg om gelijk WorldTour-punten te scoren", aldus de Toscaanse renner. "En bij de beste vijf eindigen, dat levert genoeg punten op. We hadden ambities hier en die zijn uitgekomen. We hebben een aantal nieuwe jongens, zoals Vegard Stake Laengen en Ben Swift, maar dat zijn geweldige toevoegingen voor de ploeg."
Programma voor 2017
De zesvoudig etappewinnaar in de Giro d'Italia kent zijn voorjaarsagenda voor 2017. "Ik rijd eerst de Trofeo Laigueglia en de Gran Premio degli Etruschi", vertelt Ulissi. "Dan rijd ik in onze 'thuiswedstrijd', de Abu Dhabi Tour. Daarna ga ik naar Parijs-Nice, de Ronde van het Baskenland en de Ardennenklassiekers."
En dan? "Welke grote ronde ik rijd, weet ik nog niet. Daar nemen we aankomende week een beslissing over. Ik heb nog nooit de Tour de France betwist, ik zou dat graag eens doen. Misschien is dit wel het goede jaar daarvoor. Het is ook de honderdste Giro d'Italia, dus dat blijft ook een mogelijkheid natuurlijk." En allebei? "Twee grote rondes in zo'n korte periode rijden is moeilijk. Ik heb nog nooit de Giro gemist, maar ik zou graag eens de Tour rijden. Allebei de parkoersen liggen me. Dus het is tijd om samen met de ploeg te beslissen."
"Het is iets nieuws om de Verenigde Arabische Emiraten te mogen vertegenwoordigen als ploeg", zegt de Italiaan over zijn nieuwe sponsor. "Ik heb altijd voor Lampre gefietst. Het was een beetje jammer om de Galbusera-familie gedag te moeten zeggen. Zij gaven me zo veel, maar nu is het tijd voor het nieuwe project. We gaan ons best doen om er een succes van te maken."
Foto's: Cor Vos