Wieler Revue Voorbeschouwingen #1: Tour Down Under

Het wielerseizoen 2017 staat op het punt van beginnen. Wieler Revue blikt met u graag vooruit op de eerste grote koers v...

Wieler Revue Voorbeschouwingen #1: Tour Down Under

Het wielerseizoen 2017 staat op het punt van beginnen. Wieler Revue blikt met u graag vooruit op de eerste grote koers van het seizoen: de Tour Down Under.

De winter is in de Lage Landen mooi op gang gekomen, aan de andere kant van de wereld is het de zon die regeert. De Tour Down Under is sinds enige tijd het ijkpunt van de voorbereiding op het wielerseizoen. De koers heeft daarmee de Spaanse wedstrijden (Challenge Mallorca, Ruta del Sol en Ronde van Valencia) in februari een beetje van die titel beroofd.

De jaargetijden in Australië zijn tegenovergesteld ten opzichte aan die van Europa. Dat betekent dat het momenteel zomer is Down Under. De voorspelde middagtemperaturen voor volgende week rond Adelaide schommelen tussen de 24 en 37 graden. De etappes zijn tussen de 90 en 151,5 kilometer lang, wat de ideale starter vormt voor het nieuwe seizoen. Natuurlijk denken de Aussies zelf anders over de koers, zij vinden deze koers een van de hoogtepunten van het seizoen.

Historie

De Tour Down Under is een relatief jonge koers. Ze bestaat pas sinds 1999. Even om uw tijdsbesef wat aan te wakkeren: destijds wonnen Stuart O'Grady en Erik Zabel beiden twee etappes. De Australiër mocht zich bovendien de eerste winnaar van de Tour Down Under noemen. Sinds 2005, het jaar waarin de UCI met het Pro Tour-concept kwam, stond de Australische ronde gecategoriseerd als een buitencategorie koers (2.HC). In 2008 kreeg de Tour Down Under een Pro Tour-status, waarna het in 2012 bij de hervorming van de Pro Tour tot de WorldTour een WorldTour-statuut kreeg.

Tot nu toe heeft elf keer een Australiër de wedstrijd op zijn naam geschreven, zeven niet-Aussies. Simon Gerrans mag zich qua eindklassementen de meest succesvolle Tour Down Under-renner tot nu toe noemen. Hij stak viermaal de eindzege op zak. Stuart O'Grady en André Greipel wonnen beiden twee keer de Australische rittenkoers. De enige Nederlander die de Tour Down Under won, was Tom-Jelte Slagter. Dat deed hij in 2013.

Sinds 2003, de editie gewonnen door Mikel Astarloza, wordt steevast in de voorlaatste etappe de ronde beslist. Dan ligt de Willunga Hill op de renners te wachten. Vanaf 2012 lag er zelfs de streep getrokken. De eerste winnaar destijds op de Willunga Hill werd Alejandro Valverde. Daarna won Simon Gerrans in 2013, vervolgens was Richie Porte drie keer de beste.

Laatste tien winnaars

Kaf van het koren

De Tour Down Under is altijd een komen en gaan van oude bekenden. Unley, Stirling, Victor Harbor, Norwood, Campbelltown, Willunga en Adelaide: oude bekenden dus. Ook in deze editie van de Australische zesdaagse komen deze zeven namen voorbij. Gestart wordt op de eerste dag namelijk in Unley, waarna na 145 kilometer de streep wordt bereikt in Lyndoch. Een massasprint is zeer waarschijnlijk.

De tweede rit kwam traditioneel aan op de 'ramp' in Stirling. Springveren hadden er in met een ultieme jump een speeltuin liggen. Deze keer is Stirling, volgens de organisator van de Tour Down Under voor de variatie, startplaats op dag twee. De aankomst is wel bergop getrokken, in Paracombe. De renners moeten een zestal kilometers klimmen, waarvan vooral de laatste anderhalve kilometer vrij steil is.

Na de tweede etappe zullen wellicht grotere verschillen ontstaan dan voorheen met de finish in Stirling. Op de derde dag trekt het peloton naar Victor Harbor, waar altijd wordt gesprint. Vorig jaar lag de aankomst in Victor Harbor in de vierde etappe, waar Simon Gerrans won.

Beslissing

Dag vier moet voer voor de sprinters zijn. De renners fietsen van Norwood naar Campbelltown. Waar de laatste jaren nogal eens in de finale de beklimming van Corkscrew Road werd opgenomen, is dat nu niet het geval. Relatief vlak bolt het gedurende de etappe, de laatste kilometers zijn in dalende lijn.

Wielrennen draait vaak om tradities, ook in Australië is dit het geval. De Willunga Hill wordt een steeds meer geliefde traditie Down Under. Tweemaal in de finale, waarvan de laatste een aankomst bergop betreft.

Die vijfde etappe betrof dan met 151,5 kilometer de langste. In de laatste etappe moeten met 90 kilometer het minst aantal kilometers worden afgelegd. Het criterium in Adelaide is vaste prik. In Adelaide rondt men de Tour Down Under altijd af met een massasprint.

Favorieten

De deelnemerslijst van de Tour Down Under wordt ieder jaar interessanter. Een steeds internationaler peloton komt aan de start in Australië. Trekpleister van dit jaar is natuurlijk wereldkampioen Peter Sagan. Hij keert terug in de koers waar hij zijn eerste professionele kilometers maakte in 2010. Maar een favoriet voor het klassement mag je hem niet noemen.

Esteban Chaves wel. De nummer twee van de Giro en nummer drie van de Vuelta in 2016 krijgt steeds vaker de status topfavoriet. De strijd om de eindzege gaat normaal tussen hem, ploeggenoot Simon Gerrans, Richie Porte, Geraint Thomas, Sergio Luis Henao, Diego Ulissi en Gianluca Brambilla. Wellicht dat van Nederlandse grond Wilco Kelderman en Robert Gesink een gooi kunnen doen naar een plaats bij de beste vijf. De eindzege pakken zal voor iedere niet-Aussie een zware klus zijn, want de Australiërs zijn op het thuisfront altijd in blakende vorm.

Qua sprinters is het veld wat dun bezaaid. Caleb Ewan kan zomaar eens vier ritzeges pakken komende week. Concurrentie komt van de wereldkampioen, maar is Sagan wel gemotiveerd om zich iedere keer in het sprintgeweld te smijten? Andere namen: Nikias Arndt, Danny van Poppel, Mark Renshaw, Niccolò Bonifazio, Ben Swift en de na een blessure terugkerende Edward Theuns.

Onze favorieten

***** Richie Porte **** Esteban Chaves & Sergio Luis Henao *** Simon Gerrans, Diego Ulissi & Geraint Thomas ** Gianluca Brambilla, Rohan Dennis, Jay McCarthy & Michael Woods * Louis Meintjes, Robert Gesink, Tom-Jelte Slagter, Wilco Kelderman & Domenico Pozzovivo

Televisie

Het Australische Nine Network en 9GEM zenden iedere dag live de laatste twee koersuren van de Tour Down Under uit. Nederlandse zenders brengen helaas geen live verslag van de Australische rittenkoers. De organisatie van de Tour Down Under heeft naar Amerikaans voorbeeld een prachtige Tour Tracker ontworpen die online te consumeren valt, maar ook als App downloadbaar is in de App Store of via Google Play. Enjoy!

Foto's: Cor Vos